Відстрочення пенсії: як збільшити виплати в майбутньому

Відстрочення пенсії: як збільшити виплати в майбутньому

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Право на призначення пенсії за віком в Україні залежить від страхового стажу та досягнення певного віку: 60, 63 або 65 років. Водночас кожен може відкласти вихід на пенсію. Це дозволить у майбутньому отримувати більші виплати.

Законодавство стимулює громадян виходити на пенсію пізніше. Якщо людина досягла пенсійного віку й має право на пенсію, але хоче й далі працювати, її майбутня пенсія враховуватиме весь страховий стаж до моменту звернення. Це регулює стаття 29 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (№ 1058-IV).

При відстроченні виходу на пенсію її основний розмір збільшується:

– на 0,5 відсотка – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з наступного місяця після досягнення пенсійного віку, якщо вихід на пенсію відстрочили на термін до 60 місяців;

– на 0,75 відсотка – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з наступного місяця після досягнення пенсійного віку, якщо вихід на пенсію відстрочили на більше як 60 місяців.

Варто зазначити, що для збільшення пенсії враховуються лише повні місяці роботи. Неповні місяці не дають права на підвищення виплати.

Щоб відкласти призначення пенсії, треба звернутися до органу Пенсійного фонду з відповідним повідомленням до досягнення пенсійного віку. Якщо такого повідомлення не надійде, а інформація про страховий стаж міститься в Реєстрі застрахованих осіб (зокрема, якщо трудова книжка зацифрована), пенсію призначать автоматично – з наступного дня після досягнення пенсійного віку.

Якщо ж людина продовжує працювати й не звертається за призначенням пенсії, і її паперова трудова книжка не зацифрована, це розцінюється як бажання вийти на пенсію пізніше.

Пенсію за віком з відстрочкою призначають на підставі звернення особи з дня, що настає після останнього дня місяця, у якому було набрано повний місяць страхового стажу. Важливо звернутися не пізніше як за три місяці з цієї дати. Якщо заяву подали пізніше, пенсію призначать із дня звернення.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Звернутись до Пенсійного фонду можна через Skype

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини