Штрафи за відсутність прописки в Україні: що потрібно знати

Штрафи за відсутність прописки в Україні: що потрібно знати

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

В Україні закон зобов’язує громадян та іноземців реєструвати місце свого проживання, а за порушення цього обов’язку передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відсутність прописки може призвести до штрафів та санкцій.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, мають обов’язок зареєструвати нове місце проживання протягом 30 календарних днів. Це правило поширюється також на іноземців, які отримали довідку про звернення за захистом.

У випадку порушення цих вимог особа може отримати попередження, якщо термін порушення незначний. Проте, якщо людина не має прописки понад рік, передбачений штраф у розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17–51 гривня).

Рішення про штрафи приймають виконавчі комітети місцевих рад – сільських, селищних або міських – без залучення судових органів. 

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:  Прописка дитини за 24 години: швидкий шлях через мобільний додаток «Дія»

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини