Компенсація за знищений автомобіль: що робити, аби отримати гроші

Компенсація за знищений автомобіль: що робити, аби отримати гроші

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до значних руйнувань. Окрім втрати житла, багато громадян залишилися без майна, серед якого значну частку становлять транспортні засоби — автомобілі, мотоцикли, вантажівки.

Ці втрати болючі, бо автомобілі для багатьох були не лише засобом пересування, а й джерелом доходу, інструментом для евакуації чи доставки гуманітарної допомоги. Більшість постраждалих власників транспортних засобів досі не мають чітких механізмів для отримання відшкодування, а існуючі страхові угоди часто не покривають збитки, спричинені військовими діями.

Чи є сьогодні можливість отримати компенсацію за знищений автомобіль? Відповідь, на жаль, негативна. Немає окремого закону, який регулював би питання відшкодування за пошкоджені чи знищені під час війни автівки.

Попри це, існують певні кроки, які варто зробити, щоб у майбутньому мати шанс на відшкодування. Насамперед радимо фіксувати факт пошкодження або знищення авто. Це можна зробити через фото- чи відеофіксацію, бажано з прив’язкою до місцевості чи будинків. Отримати свідчення очевидців та звернутися до правоохоронних органів, щоб задокументувати злочин.

Також важливо звернутися до поліції або СБУ для фіксації факту пошкодження майна. Це дозволить внести дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Не менш важливо — визначити розмір збитків. Можна самому замовити автотоварознавчу експертизу або наполягати на її проведенні у рамках кримінального провадження. Це допоможе зафіксувати конкретну вартість втрат і в майбутньому, можливо, отримати компенсацію з державного бюджету.

Чи можливе страхове відшкодування? Загальне страхування цивільноправової відповідальності не покриває збитків, завданих внаслідок війни. Однак, якщо ви уклали договір майнового страхування, що передбачає захист інтересів, пов’язаних із вашим майном, можливість отримати компенсацію залежить від умов цього договору.

Щодо судових шляхів — можна подати позов про відшкодування матеріальних та моральних збитків. В українській судовій практиці є позитивні рішення на користь постраждалих від війни, проте реальне виконання таких рішень залишається проблематичним через складну ситуацію в країні.

Є надія на майбутнє у вигляді зареєстрованого законопроєкту №11147, що передбачає державну компенсацію за знищені або пошкоджені автомобілі внаслідок війни. У разі його прийняття, власники зможуть подати заяви на компенсацію через спеціальні комісії у територіальних громадах.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:   Процедура прийняття спадщини: коли й куди подати заяву

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини