Чи будуть в Україні мобілізувати жінок? Що передбачає новий законопроєкт

Чи будуть в Україні мобілізувати жінок? Що передбачає новий законопроєкт

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

30 січня 2024 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. 

Які зміни передбачені в ньому щодо жінок? 

У документі йдеться, що придатні до військової служби жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік.

Проте, служити у війську українки можуть лише добровільно. У 12-му пункті законопроєкту наголошується: жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на службу чи залучити до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час в добровільному порядку. Варто наголосити, що в попередній редакції законопроекту слів «у добровільному порядку» не було.

Також у документі зазначено, що в мирний час – коли немає режиму воєнного стану – жінок можуть брати на військову службу та службу у військовому резерві лише в добровільному порядку, за контрактом.

Жінок, які мають спеціальність, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, і придатні до служби за станом здоров’я та віком, беруть на військовий облік за їхнім бажанням.

Читайте також:  Чи зможуть військовозобов’язані виїхати за кордон із другим паспортом

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38  095 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини