Допомога для переселенців: 6600 гривень від ООН

Допомога для переселенців: 6600 гривень від ООН

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Ми розпочинаємо серію публікацій про програми для внутрішньо переміщених осіб, які діють в Україні. Детально розповімо, хто може отримати підтримку від міжнародних організацій, куди звернутися та як її оформити.

Програма Агентство ООН у справах біженців орієнтована на вразливі категорії – людей, які постраждали від воєнних дій, та тих, хто повернувся до свого постійного місця проживання в певні регіони. 

Грошова допомога від ООН – це разова виплата 2220 гривень на особу, протягом 3 місяців. 

Агентство надає грошову допомогу для українців залежно від дати їх реєстрації у програмі:

  • для осіб, які зареєструвалися після 9 січня 2023 року — виплата за 3 місяці по 2220 гривень на особу.
  • з 1 вересня по 16 грудня 2022 року — виплати за 6 місяців по 2220 гривень на особу. Гроші виплачують двома траншами з різницею у кілька тижнів. Якщо один транш більший як 30 тисяч гривень, то його поділять на кілька виплат та надішлють з різницею у 24 години.
  • до 1 вересня — виплата за 3 місяці.

У людей, які подають заявки на цю допомогу, часто виникає питання, чому виплати продовжено тільки тим, хто зареєструвався з 1 вересня по 16 грудня 2022 року?  Таке рішення було прийняте через наближення зими, щоб додатково підтримати людей, які перемістилися або евакуювалися з небезпечних регіонів напередодні холодів і мали менше можливостей та часу на підготовку та пошук житла.  

Кому надають допомогу?

На допомогу можуть претендувати родини, які не отримували раніше допомогу від міжнародних організацій, мають дохід, менший за 5400 гривень на особу і належать до таких категорій:

  • переселенці, які перемістилися після 24 лютого 2022 року;
  • особи, які не виїжджали після початку повномасштабного вторгнення, але постраждали від воєнних дій у Дніпропетровській, Полтавській, Одеській, Запорізькій, Кіровоградській, Черкаській, Харківській, Чернігівській та Сумській областях (перелік може бути доповнений);
  • люди, які через воєнні дії були вимушені залишити домівки, але повернулися до постійного місця проживання, зокрема з-за кордону.

Агентство ООН також встановило обов’язкові критерії вразливості для усіх трьох вищезазначених категорій, що дають можливість подати заявку на допомогу:

  • родина, де є лише один із батьків, дитина до 18 років або літня людина від 55 років;
  • родина, яку очолює самотня особа похилого віку (від 55 років) або особа похилого віку з дитиною до 18 років;
  • родина, де є особа з особливими потребами;
  • прийомні сім’ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (потрібне документальне підтвердження).

Всі ці критерії, за можливості, треба підтвердити документами.

Як подати заявку на допомогу?

Необхідно звернутися до пунктів реєстрації у Львові, Полтаві, Кременчуці, Черкасах, Кропивницькому, Дніпрі, Запоріжжі, Чернігові, Кривому Розі, Харкові. Адреси та графік роботи можна подивитися за посиланням.

Спеціалісти організації нададуть консультацію або зареєструють запит. Після цього з вами зв’яжеться профільний співробітник для надання допомоги. На місці волонтери допоможуть перевірити та зібрати необхідні документи для реєстрації.

Отримати консультацію можна у телеграм-каналі організації або за телефоном  0 800 307 711.

Допомогу від ООН можна отримати через будь-який банк. 

Читайте також: Мешканці Херсонської громади отримають продовольчі сертифікати АТБ та «Сільпо»

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини