Медична довідка про інвалідність не дає права виїжджати за кордон

Медична довідка про інвалідність не дає права виїжджати за кордон

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

З 28 жовтня 2022 року в Україні змінилися правила виїзду за кордон. Ці зміни ухвалив своєю постановою Кабінет міністрів.

З переліку документів, які дають право виїхати за кордон, вилучили довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про інвалідність.   

Довідка МСЕК містить інформацію про групу та причину інвалідності, строк встановлення інвалідності, однак у ній немає даних, які дозволяють ідентифікувати особу. А це призвело до того, що довідки МСЕК стали часто підробляти.

Тож тепер виїжджати за кордон мають право особи з інвалідністю, які мають один із таких документів:

– посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

– пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності;

– довідку для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

Воєнний стан в Україні діє з 24 лютого 2022 року. Виїзд за кордон заборонений чоловікам від 18 до 60 років. Але є винятки. Залишити країну мають право батьки, які самостійно виховують дітей; багатодітні батьки; чоловіки, що супроводжують дитину з інвалідністю; військовослужбовці, які їдуть на лікування; чоловіки, які постійно проживають в інших країнах; іноземці; чоловіки, які виконують роботу за кордоном – залізничники, моряки, спортсмени та інші; чоловіки, зняті з військового обліку або тимчасово непридатні до служби; особи з інвалідністю.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини