Рада дозволила реструктуризувати споживчі кредити для переселенців

Рада дозволила реструктуризувати споживчі кредити для переселенців

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9051, який запроваджує обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для переселенців та людей, які живуть на уражених війною територіях. На час воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення їм спростили погашення боргів. 

Хто може розраховувати

1️. Громадяни, які перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи.

2️. Громадяни, які постійно проживають або виїхали з окупованих, охоплених війною території та районів, де тривали бойові дії.

Ці люди зможуть отримати послаблення щодо сплати кредитів, якщо відповідають одному з таких критеріїв:

–  державна та соціальна підтримка, пенсія чи благодійна допомога  – єдине джерело доходу споживача та членів його сім’ї;

– споживач є батьком чи матір’ю багатодітної родини, які отримують субсидію на оплату комунальних;

– споживач або член його сім’ї – особа з інвалідністю внаслідок війни. А середній місячний дохід родини за три місяці до звернення не перевищує двох мінімальних заробітних плат, тобто 13 400 гривень.

На час воєнного стану і протягом 30 днів після його припинення кредиторам та колекторським компаніям заборонено «вибивати» зі споживача прострочену заборгованість. 

Як бути після війни

Віддавати заборгованість із загального розміру кредиту споживач буде рівними частинами щомісяця, починаючи з 30 дня, протягом трьох років після реструктуризації. Якщо договір про кредитування передбачає більший строк повного погашення — протягом такого строку.

Дія закону не поширюється на кредитні спілки. Якщо людина брала позику там, для неї нічого не зміниться. Також не підпадуть під реструктуризацію кредити, які забезпечені іпотекою і щодо її повернення є остаточне рішення суду.

Нагадаємо, реструктуризація боргу — це зменшення кредитного навантаження завдяки зміні умов у кращий бік для позичальника. Наприклад, зменшення розміру щомісячного платежу, тимчасова відстрочка, зміна графіку погашення, збільшення строку кредитування.

Читайте також: Якщо прострочили кредит під час війни

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини