Ставку єдиного податку 2 відсотки можуть скасувати з липня

Ставку єдиного податку 2 відсотки можуть скасувати з липня

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Верховна Рада прийняла за основу урядовий законопроєкт № 8401 про зміни до Податкового кодексу, які скасовують пільгові 2% єдиного податку з 1 липня 2023 року.

«Це сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів на суму близько 10 мільярдів гривень», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Якщо законопроєкт ухвалять у цілому, то з 1 липня:

  • ФОПи та юридичні особи більше не зможуть платити єдиний податок III групи зі ставкою 2% від суми доходу. Підприємців автоматично переведуть на ту групу та ставку, з якої вони перейшли на 2%; 
  • ФОПи платники єдиного податку І та II груп повинні будуть платити цей податок. Від 2022 року підприємці могли сплачувати єдиний податок на добровільній основі; 
  • повернуть перевірки документів;
  • відновлять штрафи – за порушення податкового законодавства, правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, порядку використання касових апаратів.

Законопроєкт не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки. 

«Норми спрямовані насамперед на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. Зокрема, з 1 липня обмежать дію окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні», — наголосив міністр фінансів.

Читайте також: Депутати хочуть дозволити ведення бізнесу без реєстрації ФОП

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини