Українська пенсія для кримчан: як це було у 2014-му і що зараз

Українська пенсія для кримчан: як це було у 2014-му і що зараз

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

У Херсоні окупанти активно намагаються видавати “пенсії”. Проте називати так ці виплати некоректно, адже літні люди отримують їх навіть без звернення у “пенсійний фонд”. Оформлювати окупаційний “паспорт” теж поки не потрібно, але в якийсь момент його все одно змусять мати, щоб отримувати виплати й надалі. Так само було і в Криму 8 років тому.Пані Оксана* жила й працювала там з літа 2013 року. Переїхала до Криму з Херсона через хворобу  матері. Росіяни окупували півострів у березні 2014 року, але, за словами жінки, до літа заробітну плату видавали у гривнях, потім ще 3 місяці можна було розплатитися і гривнями, і рублями. 

“Тоді на відміну від нинішньої ситуації в Херсоні в Криму одразу ввели платіжні карти російського банку і закрили ПриватБанк. Цікаво, що борг банку ми все одно повертали.Тож коли окупанти в Херсоні кажуть, що “простять” усі кредити, – неправда,” – каже жінка.

Пані Оксана розповідає, що без паспорта рф не можна було працювати та отримувати будь-які послуги. Варіантів було небагато: або живеш з новими документами, або їдеш. 

“Поїхати я не могла, мати хворіла, проте паспорт не отримувала до останнього – до грудня  2014-го, бо погрожували з 1 січня звільнити з роботи. Проблема була ще й в тому, що на час анексії півострова я не мала кримської “прописки”. Факт перебування у Криму довелося підтверджувати через суд”, – додала кримчанка.

Матері жінки пенсію перерахували автоматично і швидко. Вже у квітні 2014 року вона отримала перші виплати. 

Як розповіла юристка громадської організації “КримSOS” Анастасія Калініна, в більшості випадків українську пенсію перераховували відповідно до російського законодавства, а трудовий стаж, отриманий в Криму до окупації, прирівнювався до трудового стажу в росії. Проблем з цим в окупантів не було, бо на території окупованого Криму залишилися всі паперові архіви, плюс у 2014-му рф приймала всі наявні у кримчан українські документи.

Українська пенсія чи російська?

Після “референдуму” кримчани втратили можливість отримувати на території півострова українську пенсію будь-яким способом. Проте пенсіонери могли отримати соціальні виплати на материковій частині, зокрема, в Херсонській області, але за умови, що вони відмовилися отримувати кошти від росії.

“Відповідно до українського законодавства кримчани могли отримувати або українську, або російську пенсію. Якщо особа переїжджала жити на підконтрольну Україні територію, їй потрібно було знову пройти процедуру оформлення української пенсії. Тоді Пенсійний фонд України надсилав запит до пенсійного фонду росії, звідти надсилали пенсійну справу та підтвердження, що  в Криму ця особа пенсії не отримує. А якщо ця людина продовжувала мешкати на території Криму,  для отримання виплат їй ще треба було мати довідку внутрішньо переміщеної особи (ВПО) та приїжджати кожні пів року і  проходити ідентифікацію особи”, – пояснює юристка.

Головна проблема була в тому, що  відповіді на запит доводилося чекати місяцями, а інколи російська сторона просто її не надавала.

З 21 листопада 2021 року в дію вступив Закон про скасування Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України», який зняв обмеження на отримання тільки української, або тільки російської пенсії. Але, як пояснює юристка, попри скасування обмежень, поки не розробили новий порядок оформлення виплат. Тому наразі ця норма не працює, а кримчанам відмовляють в оформленні української пенсії, оскільки через війну Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією та не має можливості направити запит в Пенсійний фонд рф.

Повернутися додому на вільну Україну: що чекає на пенсіонерів

Коли прийшов час виходити на пенсію, за словами пані Оксани, у пенсійному фонді рф зробили запит у Пенсійний фонд України для підтвердження стажу. За підсумком: стаж врахували, а виплати до Пенсійного Фонду – ні. 

“Я на пенсії з жовтня 2018 року (з 55 років). Пенсію нарахували мінімальну, як людині, що ніколи в житті не працювала, хоча вказано: врахований при встановленні страхової пенсії стаж майже 32 роки. Спочатку отримувала менше ніж 4000 рублів, потім майже 5000. Це копійки”, – розповідає жінка. 

Зараз вона планує повернутися на материкову Україну. Мати – померла, друзі – виїхали, на роботі працювати майже неможливо через проросійські настрої більшості колег, а проукраїнська позиція пані Оксани та засудження дій росії викликають лише конфлікти. А прожити на таку пенсію, якщо звільнитися з роботи, неможливо. 

Юристка КримSOSу повідомила, що пані Оксана може спробувати оформити пенсію в Україні. Для цього, в першу чергу, потрібно мати необхідний трудовий і страховий стаж. Стаж, отриманий під час окупації, не враховується, оскільки за цей період не сплачувалися податки для нарахування страхового стажу.  

Якщо ця умова виконана, то після виїзду на підконтрольну Україні територію необхідно отримати довідку ВПО і потім вже звернутися до Пенсійного фонду України для оформлення пенсії. Проте, як ми писали вище, через неможливість подання запиту про неотримання пенсії у росії, а будь-які документи, які жінка отримає від окупаційної влади, не матимуть юридичної сили на території України, скоріш за все, оформлення пенсії доведеться робити в судовому порядку. 

Якщо ви стикнулися зі схожою ситуацією, то можна звернутися за допомогою до юристів Громадської організації “КримSOS” на номер «юридичної гарячої лінії: +380962240123, або +38 0630771619 (для дзвінків та повідомлень у Signal, Telegram, WhatsApp, Viber). «Гарячі лінії» працюють з 9:00 – 18:00 (понеділок – субота).

Також отримати безоплатну правову або юридичну консультацію можна звернувшись до Громадської приймальні БО “Фонд милосердя та здоров’я” за телефоном: + 380667909021 (Телеграм, Viber) щодня з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 17.00.

* Ім’я змінено

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини