Важливо дати точну назву окупованим територіям – Олександр Павліченко

Важливо дати точну назву окупованим територіям – Олександр Павліченко

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Вкрай важливо, аби журналісти, політики і суспільство правильно називали території України, над якими вона тимчасово втратила контроль, наголошує виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. Ось які варіанти пропонують правозахисники. 

Ті території, які на сьогодні є непідконтрольними Україні, закликаю називати «зоною окупації росією» або «зоною російської окупації». І коли росіяни перебуватимуть на якихось майданчиках, то їм казатимуть: «В зоні російської окупації – в Симферополі, в Донецьку». Це чітко показуватиме, що це зона російської окупації. Немає там жодних  ЛДНР, і хай вони собі не вигадують ніяких утворень. На сьогодні – це один концентраційний табір, одна зона російської окупації. Має бути присутнє саме слово «зона».

Відповідальність за створення такої зони на Європейському континенті в 21-му столітті має нести росія. Як вона буде нести відповідальність – буде визначено після закінчення війни і залежатиме від умов закінчення війни. 

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для путіна»

Хто є суб’єктом міжнародного права? На сьогодні, це виключно росія. Немає такого суб’єкта, як «ДНР» та «ЛНР». І воєнні злочини, які чинять росіяни чи їх проксі, де-факто російська федерація. Що б вона не показувала. Це елементарні стандарти міжнародного права щодо того, за ким визнається контроль де-юре і контроль де-факто. Де-факто контроль за російською федерацією. Вище керівництво росії несе пряму відповідальність за все, що відбувається на цих територіях. 

Посилання на якісь неіснуючі фікції – «марсіанські утворення», «ДНР», «ЛНР» не мають жодного юридичного значення у тлумаченні цих процесів. Немає в них і судів з визнаною юрисдикцією. Давайте подивимося, чи можуть вони звернутися до будь-якої держави із вимогою, щоб на їхню територію так званої республіки видали когось із злочинців? Це показовий приклад того, що в них немає жодних зв’язків, як і жодних  юрисдикцій, якими вони наділені. 

Треба нагадати росії про те, що виключно вона несе відповідальність за все, що відбувається на території, яка де-факто перебуває під її контролем, і на якій вона є державою-окупантом. Як Крим, так і захоплені території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей – контролюються росією і є її зоною відповідальності, перебуваючи зараз в статусі «зони російської окупації». Цей термін має бути закріплений на національному і міжнародному рівнях і з цим треба працювати. 

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

Джерело УГСПЛ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини