Які медичні послуги є безплатними для людей з онкологією

Які медичні послуги є безплатними для людей з онкологією

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар
  1. Діагностика

Безоплатними за направленням є шість досліджень для раннього виявлення онкології:  мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія. 

Пацієнт із підозрою на онкологію має право на безплатну діагностику. Це – лабораторні аналізи крові, спинномозкової рідини тощо. А також інструментальні дослідження – МРТ і КТ, УЗД, рентген, ендоскопія, сцинтіографія та інші.

  1. Хімієтерапія та радіологічне лікування

Пацієнт з онкологічним діагнозом має право безоплатно отримувати ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.

Під час радіологічного лікування медичний заклад має забезпечити променеву терапію, медичні вироби для проведення радіотерапії та витратні матеріали, супровідні медикаменти. Якщо в лікарні є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кіберніж, променеву терапію з цим обладнанням також проводять без грошей.

Онкологічні операції покриває пакет «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах». До безоплатної допомоги включена анестезія.

  1. Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань

Пацієнти з захворюваннями крові мають право на безплатну діагностику, лікування та супровід вдома чи в стаціонарі. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження як МРТ і КТ, а також лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові, трансфузійна підтримка, інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення. 

  1. Ліки

Пацієнтів з онкологією забезпечують ліками за кількома напрямами. Це дорогі ліки, які централізовано закуповує держава

  1. Супровід, реабілітація та паліативна допомога

Коли пацієнт з онкологією досягає ремісії й хвороба майже не проявляється, його супровід також є безоплатним за Програмою медичних гарантій.

Лікар може направити пацієнта на реабілітацію.

Паліативну допомогу (покращення якості життя невиліковно хворих) пацієнт може отримати за направленням лікаря.

Читайте також: Гаряча лінія для підтримки пацієнтів з онкологією

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини