Які зміни у виплатах чекають переселенців з 1 березня

Які зміни у виплатах чекають переселенців з 1 березня

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

26 січня уряд прийняв постанову про продовження виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб. Усім вимушеним переселенцям, які отримували допомогу до 1 лютого, автоматично продовжать її до 1 березня. 

З 1 березня 2024 року переселенські виплати продовжать особам, які належать до найбільш вразливих категорій. 

Допомогу на шість місяців автоматично продовжать переселенцям, які не мають можливості працювати. Це:

  • пенсіонери, в яких на 1 січня 2024-го розмір пенсії не перевищує 9 444 гривні. Це чотири прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність;
  • особи з інвалідністю I чи II групи, діти з інвалідністю до 18 років, тяжкохворі діти. Детальний перелік вміщено в постанові;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа до 23 років, а також батьки-вихователі та прийомні батьки.

Переселенці можуть отримати продовження виплат на пів року після подання нової заяви. Звертатися за перепризначенням допомоги родини можуть з 1 лютого 2024 року. Тим, хто відповідає критеріям постанови та звернеться з новою заявою в лютому-березні, отримають допомогу з 1 березня.

Умова продовження виплат – розмір доходу в родині не перевищує 9 444 гривні на одну особу. Для прикладу, це 37 776 гривень на родину з чотирьох людей. 

Виплати на пів року зможуть отримати родини, де є діти до 14 років, які не можуть ходити у школу або навчаються в гібридному форматі  – офлайн та онлайн, через що батьки не мають можливості працювати. 

Право на продовження допомоги матимуть родини з дітьми до 14 років, які проживають у зоні активних чи можливих бойових дій. Та родини з дітьми до 14 років в умовно безпечних регіонах, але де немає можливості віддати дитину до садка, а навчання в школі відбувається онлайн. 

Також допомогу продовжать родинам, де один із членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю до 18 років, або тяжко хворою дитиною. Детальний перелік буде оприлюднено додатково. 

Допомогу отримуватимуть малолітні діти, які прибули без батьків, а також жінки при надії – починаючи з 30 тижня вагітності.

Допомогу матимуть родини, де у складі сім’ї є діти до 14 років, а працездатні особи мають роботу, оформили ФОП, або отримали мікрогрант на створення чи розвиток бізнесу, або ваучер на навчання.

Продовження виплати на проживання отримають родини, у яких працездатна особа зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна або шукає роботу, але ще не знайшла, а в сім’ї є школярі або студенти. Та якщо після перепризначення допомоги людина, яка не працює, не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, і не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в центрі зайнятості), – виплату скасують.

Документ також передбачає, що переселенці, які раніше отримували допомогу, а потім відмовилися від неї, або їх зняли з обліку після повернення до покинутого місця проживання, але вони знову були змушені виїхати, такі особи також зможуть звернутися за призначенням допомоги на проживання.

 Читайте також: Власники зруйнованого майна мають право на виплати для переселенців 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38  095 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини