«Зелену» електроенергію можна буде виробляти й продавати

«Зелену» електроенергію можна буде виробляти й продавати

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Споживачі зможуть встановлювати генерацію для власних потреб, а надлишки електроенергії продавати.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України». Він стимулюватиме розвиток відновлюваної енергетики. Законодавча ініціатива об’єднала норми кількох законопроєктів Міненерго та парламенту.

Споживачі зможуть стати учасниками ринку електроенергії – виробляти її самостійно. Тобто встановлювати генерацію для власних потреб, а надлишки – продавати.

Законопроєкт передбачає, що виробники електроенергії з відновлюваних джерел  матимуть документ про її походження. Це підвищить зацікавленість споживачів у купівлі саме «зеленої» електроенергії. І в майбутньому дозволить експортерам уникнути додаткового оподаткування при ввезенні продукції до ЄС.

Також з’явиться низка новацій: запровадять систему оплати «зеленої» енергії за контрактами на різницю – виробники продаватимуть вироблену енергію на аукціонах; діятиме система ринкової премії для виробників, що працюють за «зеленим» тарифом, будуть вдосконалені механізми корпоративних договорів, інвестори матимуть право протягом цього року завершити об’єкти відновлюваних джерел енергії, будівництво яких призупинили через російську агресію.

Читайте також: Як розраховують обов’язковий платіж для субсидії

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини