Зміни у липні: оновлення даних, більше української на телебаченні, легальний медичний канабіс

Зміни у липні: оновлення даних, більше української на телебаченні, легальний медичний канабіс

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Другий місяць літа принесе українцям чимало законодавчих новацій. Які зміни чекають на українців у липні 2024 року, – в нашому матеріалі.

До 16 липня треба оновити облікові дані

Військовозобов’язані українці повинні оновити свої облікові дані до 16 липня 2024 року. Це передбачає закон про мобілізацію.

На початку липня в «Дії» планують запустити функцію бронювання військовозобов’язаних. На першому етапі забронювати співробітників онлайн зможуть критично важливі підприємства та компанії, які працюють на потреби Сил оборони. Керівник отримає відповідь про бронювання в «Дії», а в людини оновиться інформація про це у застосунку Резерв+. 

Ще одна зміна – з 16 липня відправлені поштою повістки вважатимуться врученими.

«Приходить рекомендований лист. Людина отримує його під підпис, або відмовляється – теж під підпис. Або лист повертається – вважається, що він був доставлений. І тоді запускається механізм адміністративного правопорушення», — пояснив речник Міноборони Дмитро Лазуткін.

Чоловікам за кордоном не видаватимуть паспорти без військових документів. Таку норму передбачає постанова уряду від 4 червня 2024 року № 648. Проте під час виїзду за кордон чоловіки зможуть пред’являти QR-код військово-облікового документа.

Українські студенти-заочники та ті, хто здобуває другу або третю вищу освіту, можуть бути мобілізовані. Йдеться про здобувачів освіти:

– які навчаються заочно;

– хто здобуває другу (бакалаврат) чи третю (магістратура) вищу освіту;

– хто здобуває освіту за рівнем, нижчим за вже отриману.

Субсидії перерахують автоматично

У звʼязку з підвищенням тарифів на електроенергію, розмір житлово-комунальних субсидій і пільг перерахують автоматично, зазначають у Мінсоцполітики. 

«Субсидію надають, якщо родина сплачує за комунальні послуги більше, ніж визначений для неї обов’язковий платіж. Розміри обов’язкового платежу лишаються незмінними. Тобто фактично ви оплачуватимете стільки ж, скільки платили до збільшення тарифів. Різницю – компенсує держава», – пишуть у відомстві.

Читайте також: З червня переселенці зможуть отримати субсидію на оренду житла

Української мови у ЗМІ стане більше

З 16 липня усі виступи, інтерв’ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки недержавною мовою на телебаченні мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською. Використання недержавної допускатиметься лише у сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах, що транслюються у прямому ефірі. Загальна тривалість таких реплік не має перевищувати 10 відсотків програми.

«Нові вимоги є важливим кроком для зміцнення статусу державної мови в інформаційному просторі. Глядачі матимуть можливість споживати ще більше контенту українською мовою», – каже уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Для друкованих медіа в Україні стає обов’язковою наявність версії українською мовою. Версії іншими мовами повинні мати однакову назву, зміст, обсяг та спосіб друку, а їх випуски – однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

На газетних розкладках у метро, на вокзалах, у супермаркетах, на АЗС тощо друковані медіа державною мовою мають становити не менше 50 відсотків назв медіа, що розповсюджуються в цьому місці.

Змінюється граничний розмір орендної плати за землю

З 1 липня 2024 року набрав чинність Закон № 3706-IX. Згідно з цим документом, розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди. Але річна сума платежу за передані в оренду землі сільськогосподарського призначення, має бути не менше як 12 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки (нормативна грошова оцінка – це дохід, який можна отримати із землі залежно від якості та місця розташування). Ця норма стосується акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю, у статутному капіталі яких 100 відсотків акцій належить державі, яке утворилося шляхом перетворення державного підприємства і є його правонаступником. Якщо нормативну грошову оцінку ділянки не проводили, то річна сума платежу – 12 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області або по Криму.

З Податкового кодексу також виключений пункт 288.6 статті 288, відповідно до якого плата за суборенду земельних ділянок не могла перевищувати орендної плати.

Польща скасувала деякі програми для українців

Термін дії тимчасового захисту для українців у Польщі продовжено до 30 вересня 2025-го. Потім можна буде змінити статус перебування з поточного тимчасового захисту на посвідку на тимчасове проживання терміном на 3 роки.

Фінансування допомоги для українських біженців, які перебувають в особливо складній ситуації, можливе лише з підписаною угодою з воєводою або органом місцевого самоврядування. 

Власникам приватного житла, які приняли біженців, більше не платитимуть компенсацію в розмірі 40 злотих на добу. Припинили й виплату українцям разової допомоги у 300 злотих. 

Запроваджують обов’язкове шкільне навчання для дітей українців. Виплата допомоги «800 злотих плюс» буде пов’язана саме з виконанням цього зобов’язання з 2025–2026 навчального року.

За контрабанду буде кримінальне покарання 

 З 1 липня набирає чинності стаття Кримінального кодексу 201-3, яка встановлює кримінальну відповідальність за контрабанду товарів.

За контрабанду у значному розмірі передбачений  штраф від 10 тисяч до 25 тисяч мінімумів. За контрабанду у великому розмірі або за змовою, або раніше судимою особою, або службовою особою з використанням свого становища – штраф від 50 тисяч до 75 тисяч мінімумів або позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права займатися певною діяльністю чи займати певні посади до трьох років, з конфіскацією майна. За контрабанду організованою групою передбачено від 7 до 11 років тюрми.

Значний розмір – це коли загальна вартість товарів перевищує 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів, великий розмір – 10 тисяч мінімумів. В цьому випадку неоподатковуваний мінімум – це соціальна пільга або половина прожиткового мінімуму для працездатних. У 2024 році один мінімум – 1514 гривні. 

Медичний канабіс стане легальним

З 16 липня 2024 року медичний канабіс стане легальним в Україні. Набуває чинності Закон № 3528-IX, який узаконює обмежений обіг та використання канабісу, а також його смоли, екстрактів та настоянок у медичних, промислових цілях і науково-технічній діяльності. 

Проте розповсюдження марихуани для забавки досі вважається злочином. Виробництво ліків жорстко контролюватимуть на всіх етапах. Вирощувати канабіс зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування. 

Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Лікар виписуватиме такі ліки відповідно до стану пацієнта – як це зараз роблять із морфіном.

У Міністерстві охорони здоров’я вважають ухвалення цього закону історичним рішенням. За попередніми підрахунками, не менше двох мільйонів українців потребують медичної марихуани або препаратів з її вмістом.

У липні прогнозують спеку

За прогнозом Укргідрометцентру, середня місячна температура в липні очікується в межах +20–26 градусів, у Карпатах +16–18 градусів, що на 1,5 – 2 градуси вище за норму.

Липень – найтепліший місяць року з періодами нестійкої погоди з грозами, шквалами та зливами, і періодами жаркої посушливої погоди, – зауважили синоптики.

День Державності відзначатимемо 15 липня

Цьогоріч у липні українці втретє відзначатимуть День Державності. Це свято збігається з Днем хрещення Київської Русі, від якого минає 1036 років.

Свято Української Державності започаткував президент Володимир Зеленський під час урочистих заходів до 30-ї річниці Незалежності України, а вперше його відзначили у 2022-му.

Це свято припадало на 28 липня – День вшанування пам’яті рівноапостольного Князя Володимира Великого. Воно нагадує, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

Після календарної реформи в Українській церкві більшості релігійних свят пересунулися на 14 днів назад. День пам’яті Володимира Великого тепер припадає на 15 липня. З огляду на це, президент переніс святкування Дня Української Державності також на 15 липня, рішення підтримала Верховна Рада. Тож цього року Україна святкує пам’ятну дату 15 липня.

Почала діяти оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою

1 липня набула чинності оновлена угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

«Ця угода є однією із найсучасніших у світі. Вона чітко показує: Україна поділяє торговий порядок денний Канади, США, ЄС, Японії та інших наших партнерів», – каже перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Оновлена угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою:

– передбачає лібералізацію ринку послуг за негативним списком. Тобто коли дозволено все, щодо чого немає застережень;

– допоможе Україні розвивати цифрові технології;

– для товарів, які експортуються в Канаду без мита, можна буде використовувати компоненти з ЄС, Британії, Ізраїлю. Це розширить залучення України до глобальних ланцюгів постачання.

Міжнародні події

Ізраїль з 1 липня припиняє безвізовий режим з усіма країнами, включно з Україною. Для заїзду в країну люди мають подавати документи на отримання дозволу ETA-IL для перебування у країні до 90 днів.

У Греції з липня офіційно вводять шестиденний робочий тиждень у рамках реформи трудового законодавства. За шостий день працівникам виплачуватиметься надбавка в розмірі 40–115 відсотків від денної зарплати.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Українці можуть отримати «Доступні ліки» без мобільного телефона

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини