Нова ініціатива: пільгові кредити для генерації електроенергії

Нова ініціатива: пільгові кредити для генерації електроенергії

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів підготував низку рішень, які стимулюватимуть розвиток розподіленої генерації в Україні. 

Під час засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України запропоновані такі рішення:

  • безвідсоткові кредити для громадян на сонячні панелі та вітрові установки до 10 кВт потужності (йдеться про кредит до 480 тисяч гривень на 10 років без застави, під 0% річних);
  • за програмою «ГрінДІМ» співвласникам житла компенсуватимуть 1 мільйон гривень на сонячні панелі та 2 мільйони – на теплові насоси. Це покриває до 70 відсотків вартості проєкту. В уряді також напрацювали рішення про кредитування ОСББ до 5 мільйонів гривень;
  • кредити «5-7-9%» для малого та середнього бізнесу на встановлення газових електрогенераційних установок. До 150 мільйонів гривень на строк до 10 років під 5-9 відсотків із кредитними канікулами 6–12 місяців. На прифронтових територіях діятимуть ще більш пільгові умови;
  • кредитування великого бізнесу на 5–7 років із процентною ставкою 14–16 відсотків для розбудови альтернативної генерації;
  • звільнення енергообладнання від ввізного мита та ПДВ. У парламенті зареєстровані відповідні зміни до законодавства. Норми діятимуть для громадян і для бізнесу до початку 2026 року.

Також прем’єр зазначив, що терміни отримання технічних умов на приєднання до електромереж скоротять із 10 до 2 днів, а кількість документів – із 7 до 2.

Крім того, до одного місяця скорочений термін приєднання до газорозподільчої системи. Це означає, що не потрібно проходити процедури відведення землі та оцінки впливу на довкілля.

Додатково запустять гарячу лінію та сайт з інформацією про нові можливості.

Денис Шмигаль наголосив, що більшість цих програм уже працює, а весь комплекс заходів почне діяти не пізніше 25 липня.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:  Пільгові кредити на встановлення сонячних панелей

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини