Зміни в єОселі: нові можливості для молоді та переселенців

Зміни в єОселі: нові можливості для молоді та переселенців

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Нещодавно уряд змінив умови надання пільгових кредитів за державною програмою єОселя. Ці нововведення мають зробити іпотеку більш доступною для різних категорій громадян та оптимізувати процес отримання позик.

Молодь отримає більше можливостей. Позичальники віком до 25 років включно зможуть отримати іпотеку з першим внеском від 10% вартості житла. Раніше перший внесок був 20 відсотків. Це рішення має підтримати молодь у придбанні власного житла.

Пільгові кредити для переселенців. Члени сімей внутрішньо переміщених осіб першого ступеня споріднення (батьки, подружжя, діти) зможуть взяти пільговий кредит під 7 відсотків річних. Також громадяни зможуть використати житловий сертифікат єВідновлення для сплати першого внеску на житло.

Розширення можливостей для придбання житла. Раніше програма єОселя передбачала можливість купити квартиру лише в новобудовах. Тепер можна придбати майнові права на дім, який ще будується. Це рішення розширить вибір житла для потенційних позичальників.

Умови купівлі-продажу нерухомості. Учасники програми мають дотримуватися умови щодо купівлі-продажу нерухомості протягом року. Кандидат може взяти участь у програмі, якщо він та члени його сім’ї за останні 12 місяців не продавали й не дарували нерухомість, площа якої разом із наявним житлом перевищує умови програми.

Обмеження на купівлю архітектурних пам’яток. Уряд виключив можливість використовувати кошти з єОселі для купівлі житлової нерухомості, що належить до пам’яток архітектури.

Нові можливості для громадян із тимчасово окупованих територій. Кабмін дозволив брати участь у програмі єОселя громадянам, які раніше отримували компенсацію за житло, або мали кредит на нерухомість, розташовану на окупованих територіях або в районах активних бойових дій. Або брали позику на житло, що було знищене або пошкоджене. 

Зміни в процентній ставці. Протягом перших 10 років базова ставка залишатиметься на рівні 7 відсотків річних. З 11-го року вона зросте до 10 відсотків. Для тих, хто отримує компенсацію до 3 відсотків річних, з 11-го року вона становитиме 6 відсотків.

Коли зміни набудуть чинності. Більшість змін набудуть чинності через 30 днів після оприлюднення. Молоді позичальники зможуть скористатися зниженим першим внеском через 60 днів, а зміни для сімей переселенців почнуть діяти через 120 днів. Водночас кредитні договори, укладені до дати ухвалення рішення уряду, залишаються дійсними на старих умовах.

Такі зміни створюють нові можливості для багатьох українців та підвищують доступність житлових кредитів.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:  Діти з прифронтових областей отримають більше путівок до «Артеку»

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини