Електронна реєстрація призовників у 17 років: як Міноборони змінює військовий облік

Електронна реєстрація призовників у 17 років: як Міноборони змінює військовий облік

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Міністерство оборони України запропонувало внести зміни до законодавства щодо процедури взяття громадян на військовий облік. Відповідний законопроєкт №12076 зареєстрували у Верховній Раді. Його мета — спростити процес реєстрації призовників та змінити відповідальність за неявку.

Пропонують ліквідувати комісії з питань взяття на військовий облік призовників. І вилучити норми, які зобов’язують органи місцевого самоврядування, підприємства, заклади освіти та інші установи подавати до територіальних центрів комплектування списки громадян, які підлягають обліку.

Натомість відповідальність за подання інформації покласти на призовників. Можна буде стати на облік дистанційно через платформу Резерв+, або ж призовник має прийти до ТЦК. Якщо цього не зробить, його можуть оштрафувати на суму від 17 до 25,5 тисячі гривень.

Законопроєкт передбачає, що щороку з 1 січня до 31 липня чоловіки, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17, мають стати на облік призовників. Ці відомості вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів двома способами:

  • через електронну ідентифікацію та уточнення персональних даних в Електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
  • безпосередньо у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Призовник особисто подає туди документи, перелік яких установлює Міністерство оборони України.

Також законопроєкт визначає поважні причини для неприбуття до ТЦК або не проходження електронної ідентифікації. Серед них — хвороба, стихійні лиха, перебування на тимчасово окупованих територіях або в зонах бойових дій, а також інші обставини, що унеможливлюють явку чи ідентифікацію.

Громадяни, які не стануть на військовий облік у встановлений термін, зможуть зробити це лише після особистого звернення до ТЦК і сплати штрафу за порушення строків.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також:  У листопаді можна буде оформити відстрочку в Резерв+

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона  +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини