Банки блокуватимуть картки боржників

Банки блокуватимуть картки боржників

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Банки відновили блокування карток клієнтів, якщо цього вимагає виконавча служба. 

6 травня набрали чинності зміни до закону № 3048–IX. На час воєнного стану фізичні особи-боржники щомісяця зможуть знімати з арештованих рахунків 13 400 гривень –  дві мінімальні зарплати. Цими грошима треба скористатися протягом місяця, бо сума не накопичується. 

Боржник має звернутися до державного або приватного виконавця, який наклав арешт на рахунок. Заяву пишуть у довільній формі. Її можна подати в паперовому вигляді – особисто та поштою. Або в електронному, наклавши електронний підпис. Зазначають номер рахунку, назву фінустанови. Щоб не помилитися, юристи радять взяти відповідну виписку в банку. 

Рахунок, яким можна скористатися, буде тільки один – незалежно від того, скільки їх є у боржника. 

Що цьому передувало?

Досі діяла урядова постанова, ухвалена в березні 2022 року. Вона передбачала, що на час воєнного стану скасовувалися арешти рахунків, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищувала 100 тисяч гривень. Закон, який нині набув чинності, скасовує дію постанови Кабміну.

Читайте також: Як не потрапити в Єдиний державний реєстр боржників?

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини