Податок на солодку воду: для чого та куди підуть гроші

Податок на солодку воду: для чого та куди підуть гроші

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

В Україні за прикладом 107 країн світу планують запровадити акциз на солодкі газовані напої. Так держава прагне запобігти неінфекційним хворобам, до яких призводить надмірне вживання цукру. 

Гроші від податків скерують на запобігання цим недугам та їх лікування. А також на підтримку програми дитячого харчування у школах, повідомляє МОЗ України.

«Україна потерпає від неінфекційних захворювань. Вони є основною причиною набутих проблем зі здоров’ям. Постійне вживання солодких газованих напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги, ожиріння тощо. У літрі такого напою часто міститься більше добової норми цукру. Проте більшості цих хвороб можна запобігти, якщо змінити звички й обрати більш здоровий спосіб життя», – сказано в повідомленні.

У Верховній Раді зареєстровані два законопроєкти:                        

№9032-1 запроваджує податок на мінеральні та газовані води, які містять цукор, інші підсолоджувачі та ароматичні речовини. Запланована ставка податку – 0,1 євро (4 грн) на один літр напою. У Бельгії цей податок становить 0,53 євро, в Польщі – 0,19 євро. 

№9033-1 спрямовує отримані кошти на програми із запобігання неінфекційним захворюванням, їх лікування та підтримку програми шкільного харчування.

Неінфекційні захворювання — це хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, мають тривалий перебіг і повільно прогресують. До них належать серцево-судинні, діабет, онкологія, хронічні респіраторні хвороби. Від цих недуг щороку у світі помирають 36 мільйонів людей – це 63 відсотки від усієї кількості смертей. 

Читайте також: Які медичні послуги є безплатними для людей з онкологією

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини