Батьки, які не дбають про дітей, платитимуть штраф від 850 гривень

Батьки, які не дбають про дітей, платитимуть штраф від 850 гривень

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Народні депутати 6 лютого проголосували в першому читанні за законопроєкт, який запроваджує адміністративну відповідальність для батьків. 

Це буде попередження або штраф від 850 до 1700 гривень для батьків, які ухиляються від виконання своїх обов’язків – не забезпечують малолітнім та неповнолітнім дітям необхідні умови життя, навчання та виховання.

Законопроєкт вносить зміни до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення й усуває законодавчу прогалину. Адже досі в законодавстві не було норми, за якою можна притягнути до адміністративної відповідальності батьків або осіб, які їх замінюють, якщо ті ухиляються від виконання своїх обов’язків.

Річ у тім, що в частині першій статті 184 Кодекс України про адміністративні правопорушення прописана відповідальність за недбале ставлення до неповнолітніх дітей. А відносно малолітніх – такої норми не існує. 

Проте в КУпАП немає визначення «неповнолітня дитина». Відтак суди керуються нормами статті 6 Сімейного кодексу, в якій зазначено, що неповнолітньою вважається дитина від 14 до 18 років. До 14 років дитина є малолітньою. Тому, згідно з тлумаченням цих норм, суди констатують відсутність правопорушення й закривають провадження у справах щодо малолітніх.

 Читайте також:  Як отримати довідку про перебування на утриманні померлого

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38  095 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини