Безробітних зобов’яжуть повертати гроші за навчання

Безробітних зобов’яжуть повертати гроші за навчання

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Безробітні, які відмовилися працювати за фахом, який вони набули під час навчання за державні кошти, муситимуть відшкодувати витрати. Таке рішення закріплене постановою уряду №264 від 24 березня 2023 року.

Якщо безробітний покинув професійне навчання без поважних причин або відмовився працювати за набутою професією, він протягом 30 календарних днів має відшкодувати центру зайнятості, який уклав з ним договір:

– суму витрат на професійне навчання;

– проживання в період навчання;

– проїзд до закладу освіти або до роботодавця та у зворотному напрямку;

– попередній медичний, психіатричний та наркологічний огляди.

Тобто, якщо ви почали навчатися за державні кошти, але передумали працювати за таким фахом, кошти доведеться повернути. 

Професійне навчання безробітних фінансує Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Час навчання визначається навчальними планами та освітніми програмами, але не може перевищувати 10 місяців.

Безробітний підписує договір та зобов’язується влаштуватися на роботу за набутою спеціальністю протягом 15 календарних днів після навчання, якщо навчання проводили на замовлення роботодавця.

Безробітний, який пройшов професійне навчання для самозайнятості або підприємницької діяльності, зобов’язується протягом 30 календарних днів стати підприємцем – зареєструвати юридичну особу або фізичну особу-підприємця.

Читайте також: Допомогу по безробіттю під час війни платитимуть три місяці

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини