Які зміни чекають українців у квітні

Які зміни чекають українців у квітні

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

З 1 квітня на українців очікує низка змін у різних сферах. Пенсіонерам, які працюють, перерахують виплати. Рецептурні ліки відпускатимуть за електронним рецептом. Українські біженці в Польщі зможуть подавати документи на карту побиту. 

Детальніше –  в нашому матеріалі. 

Перерахують виплати для пенсіонерів, які працюють

З 1 квітня проведуть щорічний перерахунок виплат для пенсіонерів, які працюють. Він стосуватиметься близько 600 тисяч громадян. Зміни стосуватимуться й людей, які вийшли на пенсію у 2021 році, але продовжують працювати. Відтоді їхній трудовий стаж зріс на 24 місяці, а відтак, має зрости й пенсія.

Перерахунок проведуть автоматично. Підвищення залежатиме від кількох чинників:

– страхового стажу людини;

– співвідношення між зарплатою людини й середньою зарплатою по країні, так званий коефіцієнт заробітку.

Такий перерахунок роблять кожні два роки. 

Читайте також: Як оформити пенсію без електронного ключа

Держава платитиме за медичний догляд 

З квітня змінюється механізм надання соціальних послуг і послуг медичного догляду для громадян, які постраждали від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Як наголошують у Мінсоцполітики, це передбачено новою редакцією Закону № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яка набула чинності 1 січня цього року.

Соціальні послуги та медичний догляд надаватимуть саме як послуги, а не у вигляді грошових виплат, як було досі. 

Держава платитиме людям, які надають:

– послуги стороннього догляду та побутового обслуговування – догляд удома;

– послуги спеціального медичного догляду – мобільна паліативна допомога.

У Міністерстві соцполітики запевнили, що потерпілим на виробництві надаватимуть не лише ці, а й будь-які інші медичні послуги.

Потерпілий і його рідні зможуть обрати: доглядати самим із відповідною оплатою, чи держава оплатить роботу професійного доглядальника.

Якщо про людину погоджуються подбати рідні, Пенсійний фонд оплачуватиме їм цю послугу. Загальна сума виплати перевищуватиме 10 тисяч гривень.

«Родич, який доглядатиме за потерпілим, подаватиме звіти, щоб держава могла контролювати, кому й за що сплачує кошти», – уточнили в Мінсоцполітики.

На ліки виписуватимуть електронний рецепт 

Від квітня рецептурні ліки видаватимуть за електронним рецептом. Навколо цієї новини в останній день березня виник справжній ажіотаж, до аптек вишикувалися великі черги. Багато українців подумали, нібито всі ліки з 1 квітня продаватимуть тільки за рецептами. Це не так. Міністерство охорони здоров’я не розширює перелік рецептурних медикаментів. 

Змінюється тільки форма рецепта – він буде електронний. 

Виписати е-рецепт зможуть:

– лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки;

– лікар-ФОП.

Е-рецепт можна отримати незалежно від того, чи підписана в пацієнта декларація з сімейним лікарем. Однак пацієнт має бути зареєстрований в Електронній системі охорони здоров’я.

На час воєнного стану е-рецепт впроваджуватимуть поступово, він поки що не буде обов’язковим. За відсутності світла чи звʼязку лікар випише рецепт на паперовому бланку.

Українці зможуть оформити карту побиту в Польщі 

З 1 квітня українські біженці в Польщі зі статусом PESEL UKR зможуть подавати документи на карту побиту – дозвіл на тимчасове перебування.

Ця посвідка дає доступ до ринку праці до 3 років, можливість міняти роботодавця без необхідності отримувати нову карту побиту, а також вільного переміщення до інших країн Європи. 

Документи можуть подавати громадяни України, незалежно від того, скільки часу вони перебувають у Польщі після прибуття з 24 лютого 2022 року.

Отримати карту побиту зможуть українці, які:

– офіційно працевлаштовані в Польщі;

– виконують там висококваліфіковану роботу: науковці, інженери, працівники сектору IT тощо;

– відкрили в цій країні підприємницьку діяльність.

Решті українців польський закон гарантує легальне перебування до 23 серпня 2023 року.

Карту побиту не зможуть отримати громадяни України, які ведуть бізнес в Україні або працюють дистанційно в Україні, перебуваючи в Польщі.

Хто перебував у Польщі до 24 лютого 2022 року, можуть подавати документи на отримання карти перебування на стандартних засадах: робота, навчання, ведення бізнесу, воззʼєднання сімʼї.

За приблизними даними, в Польщі перебуває до трьох мільйонів громадян України, мільйон із яких – прибули після 24 лютого минулого року.

Читайте також: Статус PESEL UKR стане обов’язковим для українців у Польщі

З’явилися нові правила виїзду за кордон

Нові правила стосуватимуться водіїв-чоловіків, які перевозять гуманітарну допомогу. З 1 квітня звернення щодо перетину кордону для водіїв має бути завірене електронним цифровим підписом для юридичної особи.

Компанія має звернутися у свого банку й попросити ключ. В кожному банку своя процедура. Зазвичай це займає до 48 годин.

Якщо банк не видає такі ключі, можна звернутись у податкову службу або до будь-якого іншого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Пустили додаткові потяги на Великдень

Одне з найбільших християнських свят – Воскресіння Христове – українці відзначатимуть  16 квітня. Християни західного обряду тижнем раніше – 9 квітня.

До Великодня Укрзалізниця пустила додаткові потяги з Києва:

– до Одеси та зворотно поїзд №115/116 здійснить рейси 2, 9, 15 та 17 квітня. Відправлення з Києва о 07:19, з Одеси о 10:23.

– До Львова та зворотно поїзд №191/192 курсуватиме 1, 2, 9, 15 та 17 квітня. Відправлення з Києва о 07:47, зі Львова об 11:40.

– До Кривого Рогу та зворотно запускають поїзд №175/176. Рейси заплановані на 2, 9 та 15 квітня. Відправлення з Києва о 06:18, з Кривого Рогу о 11:57.

– До Дніпра та зворотно поїде поїзд №179/180. Рейси відбудуться 2, 9 та 15 квітня. Відправлення з Києва о 07:34, з Дніпра об 11:00.

– До Ковеля та зворотно можна буде поїхати 15 та 17 квітня, поїзд №197/198. Відправлення з Києва о 06:27, з Ковеля об 11:45.

– До Харкова та зворотно заплановано рейс поїзда №163/164 на 2 квітня. Відправлення з Києва о 08:01, з Харкова об 11:27.

Крім того, поїзд №167/168 вирушить зі Львова до Одеси й назад 1, 2, 9, 15, 17 квітня. Відправлення зі Львова о 08:50, з Одеси о 10:14.

Квитки на ці потяги доступні онлайн та в касах.

Укрзалізниця також запускає поїзд Львів – Краматорськ №104/103. Перший потяг вирушить зі Львова 8 квітня о 18:35 і прибуде в Краматорськ о 15:06. У зворотному напрямку поїзд вирушить 9 квітня о 15:55 і прибуде до Львова об 11:51. Надалі потяг курсуватиме через день за цим розкладом.

Посилки до Німеччини подешевшали

З 1 квітня на 60% знизяться тарифи Укрпошти на посилки до Німеччини:

– дрібні пакети — від $5,6. Це близько 205 гривень.

– посилка до 3 кг —  $13,7. Це близько 500 гривень

– посилка до 7 кг — $21,6. Це близько 750 гривень.

Відправити посилку можна буде з будь-якого відділення Укрпошти. Доставлення – до будь-якого населеного пункту Німеччини.

Читайте також: «Нова пошта» безплатно повертатиме товар, який не підійшов

Тарифи на світло не підвищуватимуть. Вода – під питанням

Ціна на світло не зросте. Кабмін продовжив спеціальний період з пільговими цінами на електроенергію до 30 квітня 2023 року.

На час воєнного стану діє мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги. Однак до цього переліку не входить тариф на холодну воду. 

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), анонсувала підвищення тарифів на воду у два етапи – у квітні та в липні. Однак це рішення досі не ухвалене.  Якщо воно з’явиться найближчим часом, то зміни в платіжках українці побачать у травні. Суми відрізнятимуться у регіонах залежно від постачальника. В середньому це збільшить суми в платіжках для родини з 2–3 осіб на 60 гривень за місяць.

Завершується опалювальний сезон 

У квітні в Україні завершується опалювальний сезон. Місцева влада Дніпропетровської, Одеської, Херсонської, Миколаївської областей відключила споживачів від опалення наприкінці березня. У решті регіонів орієнтуються на погодні умови.

Також у квітні спливає термін дії субсидій на опалювальний сезон 2022–2023. Субсидії у квітні будуть перераховані протягом місяця на наступний опалювальний сезон. Отримувачам субсидії, які мають заборгованість по комуналці, потрібно сплатити борги протягом місяця. Інакше їм не зарахують субсидію.

Збудують два села для переселенців

Польща та Велика Британія збудують два села для українських переселенців — у Львівській та Полтавській областях.

Велика Британія виділяє на це 10 мільйонів фунтів стерлінгів. У британському уряді заявили, що в цих населених пунктах зможуть жити близько 700 людей.

Комендантська година в столиці стала коротшою

З 1 квітня комендантська година в столиці триває з 0:00 до 5:00. Змінилися й години роботи громадського транспорту. Наземний ходить з 5:30 до 23:30, метро – з 6:00 до 23:00. 

Алкоголь у Києві можна купити з 11:00 до 21:00.

Скільки біженців збираються повернутися додому

50% українських біженців планують повернутися додому після війни. Такі результати онлайн-опитування щодо настроїв українців, проведеного Українським інститутом майбутнього.

Читайте також: ПриватБанк скасував комісію на перекази з карток польських і німецьких банків

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини