Якою буде вступна кампанія 2023

Якою буде вступна кампанія 2023

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Міністерство освіти й науки оприлюднило правила подачі документів до закладів вищої освіти. Вступна кампанія складатиметься з кількох етапів. 

Сьогодні, 3 квітня, розпочинається реєстрація на участь у Національному мультипредметному тесті. Зареєструватися можна буде до 3 травня. 

НМТ відбудеться у червні, а його додаткова сесія для тих, хто не зміг із поважних причин, – у липні. Тест пройде в один день, триватиме 180 хвилин, результати будуть відомі відразу після його закінчення.

При вступі можна буде скористатися результатами НМТ минулого року або ЗНО 2021-го чи 2020 років.

З 1 липня розпочнеться реєстрація особистих електронних кабінетів на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. В електронний кабінет вступник має завантажити: 

– дані документа про освіту;

– дані сертифіката НМТ або ЗНО;

– дані документа, що посвідчує особу.

До 7 травня зареєстрований учасник зможе внести зміни в персональному кабінеті: обрати інший предмет або змінити населений пункт в Україні чи за кордоном, де планує пройти НМТ. 

Електронні кабінети працюватимуть до 30 листопада.

На базі приймальних комісій виші створюють консультаційні центри, де вступники можуть отримати допомогу під час реєстрації та подання заяв. Можна звернутися за порадою до центру будь-якого вишу.

Абітурієнт може подати до 20 заяв, з яких не більше п’яти – на бюджет.

Для вступу та переведення на бюджет треба набрати не менше як 130 балів. А на деякі спеціальності прохідний бал ще вищий:

– 150 балів: стоматологія, медицина, педіатрія, охорона здоров’я;

– 140 балів: право, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини, фармація, промислова фармація.

У 2023 році збережені всі пільги, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій. Якщо вступник має пільги, він повинен звернутися до одного із закладів вищої освіти й надати документи, що підтверджують таке право. Вступники, які зареєстровані та перебувають на ТОТ, зможуть все пройти та оформити дистанційно.

Які пільги матимуть жителі особливо небезпечних територій, стане відомо у травні. Це залежатиме від воєнно-політичної ситуації в Україні.

Читайте також: Міністерство освіти оголосило про дати Національного тесту

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини