Чи можна не розраховуватися по кредитах жителям окупованої Херсонщини

Чи можна не розраховуватися по кредитах жителям окупованої Херсонщини

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Доволі багато жителів Херсонської області звертаються до юристів громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я за роз’ясненням щодо кредитних канікул.

Дехто з людей залишився на окупованої території, хтось зміг евакуюватися до безпечних регіонів чи виїхав за кордон. Але проблеми дуже схожі: через війну та пов’язані з нею події багато хто опинився в скрутному фінансовому стані, а банки продовжують нараховувати відсотки за позиками, стягувати платежі з рахунків. Чи законно це? Чи можуть фінустанови застосовувати штрафні санкції через несплату? І що ж робити, аби не потрапити у «боргову прірву»?

Як пояснюють юристи громадської приймальні БО ФМЗ, наразі позичальників звільнено від сплати пені, штрафів, інфляційного збільшення та 3% річних  за прострочення кредитних платежів. Тобто усі штрафні санкції з боку фінустанов поки скасовано.

Законодавством також заборонено збільшення процентної ставки за користування кредитом у випадку невиконання зобов’язань через російську агресією (якщо договором не встановлена змінювана процентна ставка). 

Це гарантується Законом України № 2120-IX від 15 березня 2022 року. 

Вищевказані пільги діють  з 24 лютого 2022 року включно та триватимуть до тридцятиденного строку після припинення або скасування в країні воєнного стану.

Але все ж позичальники мають виконувати умови договору позики. Тобто штрафів за прострочення не буде, проте обов’язкові платежі  нараховуватимуться, а борг, якщо нічого не робити, – буде накопичуватися.

Та можна скористатися механізмом так званих “кредитних канікул” – за домовленістю із банком зменшити розмір щомісячних виплат.

Термін “кредитні канікули” відомий вже давно, особливо популярним став під час жорсткого карантину через пандемію коронавірусу. Доходи населення тоді теж зменшилися, і людям стало важко платити за кредитами. Тому понад 30 банків (за даними Національного банку України) почали пропонувати клієнтам різні варіанти зменшення фінансового навантаження. Наприклад, відстрочку сплати основної суми кредиту («тіла») чи нарахованих відсотків або зменшення щомісячних виплат через продовження терміну договору, тощо.

Постановою правління Національного банку України № 23 від 25 лютого 2022 року умови надання/отримання клієнтом “кредитних канікул” значно спрощено.

Деякі банки одразу ввели кредитні канікули для своїх позичальників – в односторонньому порядку, за власною ініціативою. При цьому в різних установах – різні варіанти зменшення фінансового навантаження на боржників.

Інші – чекають звернень, пропозицій від клієнтів.

Але у будь-якому разі, як налаштувати взаємовигідні відносини в умовах “форс-мажору”, остаточно вирішується між кредитодавцем та позичальником в індивідуальному порядку.

Довідково: перелік нормативних актів, дотичних до запровадження кредитних канікул через військову агресію рф.

Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»

Постанова правління Національного банку України № 23 від  25 лютого 2022  року «Про деякі питання діяльності банків України та банківських груп»

Лист Торгово-промислової палати України № 2024/02.0-7.1 від 28 лютого 2022 року, яким засвідчує, що ведення воєнного стану є форс-мажорною обставиною (обставиною непереборної сили).

Закон України № 2120-IX  від 15 березня 2022 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Також рекомендуємо для ознайомлення роз’яснення Національного банку України з цього питання на офіційній сторінці у Фейсбук. 

P.S. Отримати безоплатно правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами:  + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber), понеділок – п’ятниця з 9.00 до 17.00

Електронна адреса: [email protected]

Спеціалізована приймальня зі справ Криму: 

Телефон гарячої лінії приймальні: +38 (050) 535 54 06, +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram).

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі

62

Подiлитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини