Чи припиняться виплати по інвалідності, якщо закінчився термін повторного огляду?

Чи припиняться виплати по інвалідності, якщо закінчився термін повторного огляду?

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Пані Марія звернулася до юристів громадської приймальні Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я” (БО ФМЗ) через побоювання, що втратить такі виплати. Бо треба їхати на повторний огляд МСЕК (медико-соціальна експертиза), а наразі дуже важко з проїздом. Та й небезпечно.

Ці виплати мають наразі надходити попри закінчення терміну про повторний огляд – пояснюють фахівці громадської приймальні БО ФМЗ.

Це гарантовано постановою Кабінету Міністрів від 30 березня 2022 р. № 390 Поки на території країни діє воєнний стан, повторний огляд МСЕК не є обов’язковим. Його треба буде пройти не пізніше ніж за шість місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Водночас виплати у зв’язку з інвалідністю будуть нараховуватися такі ж, як і до цього моменту, протягом усієї дії воєнного часу та один місяць після його припинення або скасування (відповідно до п. 2 Постанови КМУ № 214 від 07 березня 2022 року «Деякі питання державної соціальної допомоги на період введення воєнного стану»). 

Втім, як пояснюють фахівці громадської приймальні, необхідні висновки МСЕК можна отримати дистанційно. Наприклад, для встановлення статусу, чи перегляду ступеня втрати працездатності.

КМУ значно спростив процедуру. 

Наразі достатньо звернутися до лікаря та просити про оформлення направлення до МСЕК (форма 088/о). А МСЕК, за направленням закладу охорони здоров’я та наявних відомостей, може прийняти рішення заочно, без вашої присутності. 

Відповідно до постанови КМУ від 08 березня 2022 р. № 225,  під час дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування, українці мають право звертатися до МСЕК для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця проживання чи перебування.

Отже, наголошуємо: під час дії воєнного стану лікарі не мають права вимагати у пацієнтів прибути на комісію МСЕК особисто. Також звертаємо увагу, що спеціально укладати декларацію між пацієнтом та лікарем, який оформляє направлення на МСЕК, – не потрібно. Законодавчі підстави вимагати її відсутні.

P.S. Отримати безоплатно правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами:  + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber), понеділок – п’ятниця з 9.00 до 17.00

Електронна адреса: [email protected] 

ВПО з Херсонської області у м. Вінниця, Ви маєте можливість звернутись за безкоштовною  правовою допомогою за номерами: +38 (050) 535 54 06, +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram).

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини