Жителям окупованих територій можна оформити пенсію дистанційно

Жителям окупованих територій можна оформити пенсію дистанційно

Іван БагрянийІван Багряний
Іван Багряний

Мешканці окупованих міст та селищ звертаються до громадської приймальні Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я” (БО ФМЗ) з питанням, як наразі оформити пенсію, адже профільні державні установи в їх населених пунктах не працюють.

Як пояснюють юристи громадської приймальні БО ФМЗ, заяву про призначення пенсії можна подати онлайн.

На сайті Пенсійного Фонда України є Портал Електронних послуг, на якому є окремий розділ, де можна подати заяву на отримання пенсії.

Але спочатку треба авторизуватися (зареєструватися) на Веб-порталі ПФУ за допомогою КЕП – кваліфікованого електронного підпису.

Далі:

Крок 1 – заповнити атрибути заяви на призначення пенсії (персональні дані; адресні дані; дані документів, що посвідчують особу; контактні дані тощо);

Крок 2 – відповісти на питання анкети-опитування для визначення документів, скан-копії яких необхідно надати;

Крок 3 – прикріпити скан-копії документів.

Після цього отримаєте екранну форму заяви на призначення пенсії, в якій надається можливість подальшого редагування даних. Саме там можна стежити за обробкою заяви спеціалістами ПФУ та отримати рішення про призначення пенсії.

Адреса ресурсу для подання заяви тут.

Якщо у вас немає кваліфікованого електронного підпису, зверніться до будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів, надавши заповнену реєстраційну форму, ваші паспортні дані та номер платника податків. Вартість послуги – близько 200 гривень, але може відрізнятися в різних центрах сертифікації ключів.

Повний перелік таких центрів – за посиланням.  

Користувачі ПриватБанку можуть отримати електронний підпис безкоштовно в особистому онлайн кабінеті «Приват24» або у відділенні банку.

Подати онлайн-заяву на призначення пенсій також можна через портал Дія.

Так оформити пенсію можна:

  • за віком;
  • за вислугу років;
  • за інвалідністю;
  • у разі втрати годувальника.

Щойно рішення про призначення пенсії буде ухвалено, на електронну пошту надійде сповіщення. Завантажити та роздрукувати рішення можна в кабінеті громадянина в розділі Послуги — Отримані документи.

Якщо ви зможете виїхати на підконтрольну Україні територію, то можна звернутись до будь-якого сервісного центру ПФУ незалежно від регіону. Місце реєстрації та фактичного проживання значення не мають.

P.S. Отримати безоплатно правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами:  + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber), понеділок – п’ятниця з 9.00 до 17.00

Електронна адреса: [email protected]

ВПО з Херсонської області  у м. Вінниця, Ви маєте можливість звернутись за безкоштовною  правовою допомогою за номерами: +38 (050) 535 54 06, +38 (066) 945 65 60 (Viber, Telegram).

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини