ДНК військового зберігатимуть в особовій справі

ДНК військового зберігатимуть в особовій справі

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Україна закупила обладнання для відбору, зацифровування й зберігання ДНК-зразків військовослужбовців.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Питання відбору генетичного ДНК-матеріалу у військових, які йдуть на службу до ЗСУ, та правоохоронців було обговорене на нараді  з регіональними координаторами офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти під головуванням віцепрем’єрки, міністра реінтеграції Ірини Верещук.

Законодавство передбачає обов’язкове відібрання біологічного матеріалу у військовослужбовців та членів добровольчих формувань територіальних громад. Розроблено порядок відібрання зразків. Тепер документ мають погодити центральні органи виконавчої влади.

ДНК людини буде оцифровуватися та зберігатися в особовій справі військового. Вже закуплено обладнання для відбору, зацифровування й зберігання ДНК-зразків.

«Під час війни це надважливо. Генетичний матеріал захисників повинен зберігатися в єдиній базі. Завдяки цьому буде спрощено процес ідентифікації. Сподіваюся, що відповідні органи прискорять процес запуску цієї процедури», — наголосила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Читайте також: Як діяти, якщо рідні потрапили в полон

Україна нещодавно почала використовувати надані Заходом мобільні ДНК-лабораторії для ідентифікації загиблих під час війни. В них обробляють зразки ДНК за півтори години. Раніше на це могли йти роки. 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини