Як діяти, якщо рідні потрапили в полон

Як діяти, якщо рідні потрапили в полон

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

До юристів громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» почастішали звернення з питаннями, як діяти, коли рідні потрапили в полон ворога.

У таких випадках потрібно дотримуватися чіткого алгоритму дій.

Важливо зібрати всі факти й докази, необхідні для розшуку.

Повідомити про це до Національного інформаційного бюро: за телефоном гарячої лінії: 16-48 або ж (044) 287 81 65 чи скористатися чат-ботом.

Звернутися до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при Службі безпеки України за телефонами: (067) 650 83 32, (098) 087 36 01 або надіслати лист на електронну адресу: [email protected].

Подати заяву до територіального підрозділу поліції. Зафіксувати реєстраційний номер заяви, а також забрати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, де буде зазначено прізвище та ім’я слідчого. За кожним фактом зникнення, викрадення або потрапляння у полон відкривають кримінальне провадження.

Здати біологічний зразок для виведення ДНК-профілю, який може знадобитися  для порівняння. Зразки відбираються у біологічних батьків або дітей зниклої особи.

Зв’язатися з СБУ й дізнатися прізвище слідчого, який веде справу. З ним ви будете контактувати.

Записуйте всю важливу інформацію про полоненого, яку вам надаватимуть.

У російському полоні перебувають 2,5 тисячі українців, за інформацією віцепрем’єрки, міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук. З початку повномасштабної війни на 24 листопада звільнили 1269 осіб, за інформацією СБУ.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram) , +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини