З 1 грудня зріс розмір аліментів на дитину

З 1 грудня зріс розмір аліментів на дитину

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

В Україні з 1 грудня зріс прожитковий мінімум, а відтак – змінився й розмір аліментів. 

Для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум тепер становить 2272 гривні, а для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 гривні. Тож зросли й прив’язані до цього показника соціальні допомоги, виплати, зокрема аліменти на дітей.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим за 50 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний гарантований розмір аліментів відтепер становитиме:

– для дітей віком до 6 років – 1136 гривень;

– для дітей віком від 6 до 18 років – 1416,5 гривні.

Та якщо один із батьків, який платить аліменти, має достатній заробіток, то за рішенням суду встановлюють мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину в розмірі 100 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини.

Крім того, в Сімейному Кодексі зафіксовано: якщо повнолітні продовжують навчання – батьки зобов’язані утримувати їх до 23 років. Але аліменти не виплачуються, якщо дитина припиняє навчання. Суд може визначити розмір аліментів на повнолітніх дітей як визначену суму грошей або частку від заробітку платника.

Стягувачам варто знати, що сума відрахувань змінюється автоматично, для цього не потрібно звертатися до органів державної виконавчої служби.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини