Доведеться почекати: як оформити першу ID-картку, замінити “прострочений” паспорт чи “вклеїти” у нього фото під час воєнного стану

Доведеться почекати: як оформити першу ID-картку, замінити “прострочений” паспорт чи “вклеїти” у нього фото під час воєнного стану

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Херсонка Ганна пробула в окупації майже 4 місяці. Її сину в день виїзду на підконтрольну Україні територію виповнилося 14 років. Як тільки родина дісталася Одеси, постало питання оформлення документів.

“Спочатку пішли до Управління соціального захисту, щоб зареєструватися як ВПО, через Дію не було можливості це робити. Там повідомили, що для оформлення довідки дитині потрібен паспорт. Звернулися до паспортного сервісу “Документ”, бо він був найближче, але закордонний паспорт для себе ми робили у відділенні Державної Міграційної служби (ДМС). Скрізь величезні черги”, – поділилася Ганна.

Оформлення першого паспорта

У мирний час подавати документи на отримання ID-картки при досягненні 14 років потрібно було лише за місцем реєстрації. Але  під час воєнного стану можна звернутися до відділення ДМС* за адресою фактичного перебування, або до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу). Послуга – безоплатна. 

Необхідно подати наступні документи:

  • заява-анкета (оформлюється під час подання документів);
  • свідоцтво про народження;
  • паспорт громадянина України одного або обох батьків;
  • довідку про реєстрацію місця проживання (за наявності);
  • РНОКПП (він же ІПН). Якщо у дитини його немає, можна отримати разом з паспортом.

Приймаючи документи, дитину сфотографують і візьмуть відбитки пальців.

Головна проблема  Ганни під час оформлення документів – це час очікування   виготовлення паспорта. Їм сказали, що ID-картка сину буде готова аж через 2 місяці:

“Але я не впевнена, що отримаємо його навіть у цей термін. У черзі з нами стояли люди, які подали заяву на паспорт у квітні, а отримали його лише наприкінці липня”, – каже жінка.

Це може бути пов’язане з тим, що всі ID-картки виготовляють у Києві і через військові дії можливі збої у логістиці. Про затримки з оформлення паспортних документів на період дії воєнного стану Міністерство внутрішніх справ України періодично вказує у своїх соцмережах.  

Перевірити стан оформлення документів можна за посиланням: https://cutt.ly/6ZbKyJO 

До того ж, тепер під часі першого оформлення ID-карти в 14 років, або втрати чи необхідності обміну документів (через зміну персональних даних), можна одночасно оформити ID-картку та закордонний паспорт. Послуга платна, але якщо ID-картка оформлюється вперше, то сплачують лише за послугу оформлення закордонного паспорта.

Зробити недійсний паспорт – дійсним

Наприкінці січня Ганні виповнилося 45 років, потрібно було замінити фото в паспорті, але вона не встигла це зробити до початку війни. Після приїзду до Одеси вона звернулася до найближчого відділу ДМС і замінила фото. Жінка сказала, що жодних штрафів за невчасне оновлення фото вона не сплачувала. 

Під час дії воєнного стану, паспорти, у яких не вклеїли нове фото, залишаються дійсними. Проте, якщо громадянин перебуває в регіоні, де можливо отримати паспортні послуги, ДМС закликає привести свої документи у відповідність із законодавством.

Якщо ж у вас закінчився термін дії ID-картки і ви перебуваєте там, де неможливо замінити документ, то він продовжує діяти на всій території України, причому, як фізичний, так і цифровий варіант у додатку “Дія” (єДокумент).

При виїзді на підконтрольну територію необхідно звернутися до будь-якого відділення ДМС чи ЦНАПу й оформити нову ID-картку. Проте, знову ж таки, доведеться зачекати.  

Довідково. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО “Фонд милосердя та здоров’я” можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber) щодня з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: [email protected] 

*Актуальну інформацію щодо роботи ДМС у тій чи іншій області можна дізнатися звернувшись до територіальних органів, їх контакти – за посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини