Фермерам на деокупованих територіях покриють усі витрати на розмінування

Фермерам на деокупованих територіях покриють усі витрати на розмінування

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

23 серпня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив важливі зміни до постанови №284. Ці новації покращують умови участі агровиробників у програмі компенсації за розмінування сільськогосподарських земель.

Для фермерів, які планують розмінувати свої угіддя, розмір компенсації збільшили з 80 до 100 відсотків. Це повністю покриває витрати на очищення земель. І це суттєва підтримка для аграріїв, які зазнали збитків через бойові дії.

Спростили доступ до програми для фермерів, які мають податковий борг зі сплати за землю або єдиного податку, якщо вони є платниками єдиного податку IV групи. Це має забезпечити максимальну участь у програмі аграріїв, які зазнали труднощів під час війни.

Закупівля послуг із розмінування сільгоспземель відтепер відбуватиметься виключно через систему Prozorro, у торгах мають брати участь щонайменше дві компанії. Такий підхід забезпечить прозорість і чесність процедури, а також конкурентну ціну на послуги.

Постанова набуває чинності з дня її опублікування. Центр гуманітарного розмінування вже найближчим часом зможе розпочати оголошення перших тендерів у системі Prozorro. На цей момент фермери подали 135 заявок на розмінування 3 897 ділянок, загальна площа яких перевищує 17 252 гектари.

Участь у програмі можуть брати фермери, чиї землі розташовані на деокупованих територіях, де нетехнічне обстеження підтвердило або ймовірно підтвердило забрудненість вибухонебезпечними предметами. Важливо, щоб ці ділянки мають бути поза 20-кілометровою зоною від лінії бойового зіткнення або державного кордону.

Заявки, подані через Державний аграрний реєстр, верифікує Центр гуманітарного розмінування. Він оголошує аукціони в системі Prozorro, а після визначення переможця й остаточної вартості робіт, перераховує 100 відсотків суми на спеціальний рахунок фермера у державному банку, що бере участь у програмі. Оператор протимінної діяльності отримує зарезервовані кошти лише після завершення розмінування, коли Центр підтвердить виконання робіт.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Розмінування земель: уряд пропонує компенсацію фермерам  

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини