Гроші ходять за людиною: експериментальний проєкт Мінсоцполітики

Гроші ходять за людиною: експериментальний проєкт Мінсоцполітики

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Міністерство соціальної політики запустило експериментальний проєкт, спрямований на підтримку переселенців літнього віку та людей з інвалідністю. Він передбачає надання соціальних послуг за принципом «гроші ходять за людиною». Це дозволить забезпечити вчасну та повну підтримку незалежно від місця перебування.

Мета проєкту – щоб внутрішньо переміщені особи, які потребують сторонньої допомоги, отримували послуги підтриманого проживання чи стаціонарного догляду. Й при цьому зберігали право самостійно приймати рішення щодо свого життя. Так люди зможуть будувати соціальні та економічні зв’язки у нових громадах і мати доступ до допомоги.

Процес отримання послуг максимально спрощений. Людина подає письмову або електронну заяву до органу місцевого самоврядування за місцем проживання чи звернення. Якщо вона не може цього зробити самостійно, їй допомагає соціальний менеджер. Укладають договір із надавачем послуг. Людина отримує послуги, а держава перераховує кошти для їх оплати на банківську картку громадянина через Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Користувач сам розраховується за надані послуги.

Органи місцевої влади мають визначити осіб, які координуватимуть цей проєкт. Чиновники на місцях також відповідають за те, щоб виявити, яких соціальних послуг потребують їхні мешканці. Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю формує список надавачів послуг і опікуватиметься перерахуванням коштів.

Завдяки новому підходу людина зможе отримати соціальні послуги навіть у разі вимушеного переїзду, незалежно від її місця перебування. Держава бере на себе фінансування цих послуг і в такий спосіб забезпечує доступ до якісної допомоги.

«Принцип «гроші ходять за людиною» – це величезна перемога у тому, щоб послуга підтриманого проживання надавалася в громадах і можна було трохи зняти фінансове навантаження із громад та областей. Натомість перед громадами стоїть виклик – побудувати таку інфраструктуру, щоб ми могли фінансувати ці послуги. Тобто організувати оселі підтриманого проживання в новому форматі, де не 700 людей перебувають в одному приміщенні, а до 30 осіб і з наданням відповідних послуг», – каже заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва.

Соціальні послуги стаціонарного догляду та підтриманого проживання фінансує держава. Для надання послуг більше як 2300 особам у держбюджеті передбачено понад 366,8 мільйона гривень на поточний рік.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Особистий прийом вдома: як маломобільні громадяни можуть отримати допомогу від Пенсійного фонду

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини