Хто має стати на військовий облік із 1 жовтня

Хто має стати на військовий облік із 1 жовтня

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

З 1 жовтня цього року працівниці медичної та фармацевтичної сфери будуть зобов’язані зареєструватися у військкоматах. Жінки інших спеціальностей можуть стати на облік добровільно.

Обов’язковому військовому обліку з жовтня підлягають лікарі, медсестри та фармацевти до 60 років, які можуть бути мобілізовані за станом здоров’я – це визначає військово-лікарська комісія.

Стати на військовий облік можна в територіальних центрах комплектації – колишніх військкоматах. Для цього потрібно прийти з паспортом, дипломом про медосвіту та довідкою з місця роботи.

На військовозобов’язаних жінок покладають такі ж обов’язки, як і на чоловіків. Вони повинні:

  • ставати на військовий облік
  • проходити підготовку до служби
  • повідомляти військкомати про зміну місця реєстрації чи проживання, сімейного статусу, інвалідність тощо.

Згідно із законом без військово-облікових документів медики та фармацевти не можуть влаштуватися на роботу.

Для жінок, які здобули освіту до затвердження змін до закону про військовий обов’язок та військову службу – тобто до 30 грудня 2022 року, діятиме перехідний період. До кінця 2026-го вони зможуть працевлаштовуватися як невійськові.

Але роботодавці повинні повідомляти центрам комплектації про жінок з медичною чи фармацевтичною освітою, які не перебувають на військовому обліку. Медики та фармацевти, які не мають роботи, повинні самі звернутися до військкоматів та стати на облік.

Незалежно від спеціальності, професії, факту перебування на військовому обліку та наявності статусу військовозобов’язаних жінок пропускають за кордон безперешкодно. Це регулюється чинним законодавством.

Читайте також: Чи обов’язково замінювати паспорт-книжечку на ID-картку

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини