Вересень 2023: які зміни чекають на українців

Вересень 2023: які зміни чекають на українців

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

В українських школах буде три формати навчання. Субсидія стане більшою, а вересень – очікується теплим. До яких змін готуватися українцям в перший місяць осені – читайте в матеріалі.

Деякі переселенці втратять виплати

З 1 вересня деяких вимушених переселенців позбавлять щомісячної допомоги від держави. Це передбачає урядова постанова №709. Право на фінансову підтримку втратять ті внутрішньо переміщені особи, хто після 15 липня: 

– купив автівку, якій менше як 5 років;

– купив квартиру, будинок чи земельну ділянку на суму понад 100 тисяч гривень;

– має понад 100 тисяч гривень на депозиті;

– купив валюту чи банківські метали на понад 100 тисяч – крім коштів від благодійних організацій; валюти, яку людина придбала для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг;

– має у власності житло на окупованих територіях та в районах бойові дії, якщо площа помешкання понад 13,65 квадратного метра на одного члена сім’ї.

Тобто виплати припинять людям, у яких є можливість витрачати чималі суми без допомоги держави.

Решті внутрішньо переміщених осіб з 1 серпня автоматично продовжили виплати на шість місяців – до кінця січня 2024-го. За винятком тих українців, які перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин; фактично повернулися до покинутого місця проживання; сидять у в’язниці; були засуджені за злочини проти національної безпеки.

Читайте також: На небезпечних територіях підвищили зарплати. Кого це стосується

Комунальні послуги не здорожчають

У вересні тарифи на комуналку не зростатимуть. 

У Нафтогазі – найбільшому постачальнику газу – продовжує діяти фіксований тариф до 1 травня 2024-го. Споживачі платитимуть 7,96 гривні за кубометр. Інші компанії також зберегли тарифи на рівні від 7,70 до 9,99 гривні. Тож плата за опалення та гарячу воду не змінюватиметься до кінця опалювального сезону.

Електроенергія для побутових споживачів на початку літа зросла до 2,64 гривні за кіловат. Такою вартість залишиться до кінця року.

Тарифи на воду мали підвищити з 1 липня в середньому на 32%. Однак рішення скасували. У вересні вартість води залишиться на попередньому рівні.

Фахівці радять населенню готуватися до непростої зими. Торік теплова генерація була значною мірою зруйнована або пошкоджена. І в країні, яка воює, залишається ключовий ризик – ракетні обстріли інфраструктури. 

У школах вивчатимуть мінну безпеку

1 вересня стартував навчальний рік. Він триватиме до 28 червня 2024 року.

Навчання відбуватиметься у трьох форматах: очному, дистанційному та змішаному. Залежатиме від ситуації з безпекою в регіонах.

Очний формат можливий, якщо в навчальному закладі є укриття. Якщо бомбосховище не може вмістити всіх учнів, вчитися будуть позмінно.

Дистанційний формат передбачає проведення уроків онлайн.

Змішаний – поєднує очну й дистанційну форми. Наприклад, практичні, лабораторні заняття проводяться у класі, а лекційні – дистанційно. Однак у початковій школі Міносвіти радить проводити уроки в школі, бо дітям потрібно вчитися перебувати в колективі.

Вищим навчальним закладам і коледжам не в зоні бойових дій Міносвіти теж рекомендує перейти на очне навчання.

Для українських дітей, які виїхали з батьками за кордон через повномасштабну війну, запропонували нову форму навчання. У кожній області у вибраних дистанційних школах школярі протягом 6–8 годин на тиждень вивчатимуть «український компонент шкільної програми». А решту предметів – зможуть опанувати в школах країн, де зараз перебувають. 

Ще одна новація освітнього процесу – предмет «Захист України». У школах різних регіонів у межах пілотного проєкту школярів навчатимуть домедичної допомоги та орієнтування на місцевості, мінній безпеці – як правильно поводитися з вибухонебезпечними предметами, навичок керування безпілотниками.

Релігійні свята відзначатимемо на 13 днів раніше

З 1 вересня Православна церква України переходить на новоюліанський календар. Дати нерухомих свят, постів, дні вшанування пам’яті святих будуть відзначати на 13 днів раніше. Скажімо, Воздвиження Хреста Господнього святкуватимемо 14, а не 27 вересня.

Різдво тепер припадає на 25 грудня, а не 7 січня. Покрова – на 1 жовтня замість 14 числа; День Святого Миколая – на 6 грудня замість 19-го.

Без змін залишається Великдень – бо це свято щороку припадає на іншу дату. Й деякі інші прив’язані до нього свята, зокрема Трійця. 

Парафіям і монастирям ПЦУ, які бажають дотримуватися старого календаря, поки що залишили таку можливість.

Читайте також: Різдво в Україні святкуватимуть 25 грудня

Дрібні монети можна обміняти в банку

До 30 вересня українці можуть обміняти монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, які вже не є платіжними засобами.

Це можна зробити в підрозділах Національного банку України та відділеннях Ощадбанку, ПриватБанку, Райффайзен Банку та ПУМБ.

Обмін дрібних монет відбувається безплатно й без обмежень. 

Виплати постраждалим від підриву Каховської ГЕС продовжили

Заяви на грошову допомогу для постраждалих від підриву окупантами Каховської ГЕС прийматимуть до 31 жовтня. Йдеться про мешканців підтоплених районів Херсонщини та Миколаївщини. Кожен постраждалий може отримати 5 тисяч гривень від держави.

Заяви подають в органи соцзахисту. Виплати зараховують на банківські рахунки або видають готівкою через Укрпошту.

Фінансову допомогу можуть отримати громадяни, які:

– на момент підриву Каховської ГЕС жили в населених пунктах Миколаївської та Херсонської областей, які були підтоплені;

– після 6 червня, коли стався цей теракт, виїхали з підтоплених районів тимчасово окупованого лівобережжя на підконтрольну Україні територію.

Читайте також: Програму єВідновлення розширять на підтоплені регіони

Субсидія може стати більшою

Якщо витрати сім’ї на комуналку перевищують 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу, родина має право на отримання субсидії.

Торік українці отримували в середньому 1 600 гривень субсидії. Цього року розмір може зрости – бо вартість електроенергії зросла до 2,64 за кіловат-годину.

Деяким українцям субсидію не продовжили автоматично. Їм треба подати нові заявки. Йдеться про осіб, в яких у сім’ї є вимушені переселенці; якщо члени домогосподарства орендують житло та оплачують комунальні; якщо в помешканні живуть менше осіб, ніж там зареєстровано; якщо людина звертається за субсидією на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Дізнатися, чи дали вам субсидію, можна онлайн. Потрібно зайти в особистий кабінет на портал «Дія» або на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Пенсіонери отримають доплати від ООН

Пенсіонери у прифронтовій зоні можуть отримати надбавку до пенсії від ООН.

 За умови: 

— що вони переселенці, які проживають на територіях активних чи можливих бойових дій;

— розмір їхньої пенсії менше як 3 тисячі гривень на місяць;

— які не отримували з 1 березня 2023-го додаткових грошових виплат від міжнародних організацій.

Заявку можна заповнити на платформі єДопомога.

Розмір допомоги покриватиме різницю між 3 тисячами гривень та пенсією. Наприклад, якщо пенсіонер отримує 2,4 тисячі гривень, йому доплатять 600. Якщо ж пенсія 2,9 тисячі, то доплата від ООН становитиме 100 гривень.

Ресторани у столиці працюватимуть до 23:00.

Заклади громадського харчування Києва з 1 вересня продовжать час роботи на годину – до 23:00. Таке рішення ухвалила Рада оборони міста Києва. 

«З таким проханням до міської влади звернулися представники Національної ресторанної асоціації України. Рішення про обмеження роботи закладів до 22:00 було ухвалене, коли комендантська година розпочиналася о 23:00. Зараз же вона – з 00:00», – пояснив мер Києва Віталій Кличко.

Бізнес наголошує, що подовження часу роботи закладів збільшить надходження від податків до бюджету.

У Гаазі відбудуться слухання про злочини Росії

У вересні Міжнародний суд ООН проведе публічні слухання у справі України проти Росії, яка стосується злочину геноциду.

Слухання відбудуться в нідерландському місті Гаага у два раунди – з 18 по 27 вересня. Заплановані виступи представників України та 32 держав, які підтримали позов проти РФ. Також будуть заслухані попередні заперечення, висунуті Росією.

У період з 17 по 24 вересня запланована 15-та зустріч у форматі Рамштайн. Вона відбудеться очно. На таких зустрічах союзники погоджують військову підтримку для України.

Вересень буде теплим

Вересень цього року буде теплішим, ніж зазвичай. Температура повітря сягатиме 15–19°С тепла. Це на 1-2°C вище за норму, повідомляє Укргідрометцентр. 

Синоптикиня Віра Балабух каже, що в першій половині місяця на значній території країни ще зберігатиметься літня погода: 

«Загалом вересень в Україні ймовірно буде теплим і посушливим».

Читайте також: Як оформити довіреність на отримання пенсії під час війни

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини