Хто може бути свідком при встановленні особи

Хто може бути свідком при встановленні особи

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Українці, які виїхали з тимчасово окупованих територій і хочуть вперше оформити український паспорт або відновити втрачений, мають пройти процедуру ідентифікації. Для цього можна залучати свідків у режимі відеозв’язку.  

Державна міграційна служба надала роз’яснення. 

Свідками можуть бути: 

– дієздатний член сім’ї; 

 – близька особа або сусід, які досягли 14 років. 

Такими особами, за законом, є: чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна і двоюрідна сестри, рідний брат і сестра дружини  або чоловіка, племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, онук, онучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, сват, сваха, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, колишні дружина чи чоловік, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням людини. 

Член сім’ї або близька людина має надати документи, які підтверджують цей факт – свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про народження, рішення суду тощо. 

До процедури встановлення особи можна залучати іноземців та осіб без громадянства. Така людина повинна мати один із документів: 

–  паспорт іноземця; 

–  документ, що посвідчує особу без громадянства – посвідка на тимчасове чи постійне проживання; 

 –  посвідчення шукача притулку або посвідчення особи, якій надали додатковий захист. 

Іноземні документи обов’язково мають бути перекладені українською мовою та засвідчені нотаріально.

Читайте також: Хто крім нотаріуса має право посвідчувати заповіт

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини