Хто може перевестися з контрактного навчання на бюджетне

Хто може перевестися з контрактного навчання на бюджетне

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Деякі категорії студентів можуть перевестися з контрактного на бюджетне навчання у фахових коледжах, інститутах та університетах.

Порядок переведення ухвалив Кабінету міністрів України своєю постановою від 28.10.2022 № 1224.

Хто має право на переведення:

1. Студенти, які живуть у тимчасово окупованих, оточених та охоплених бойовими діями громадах, що на 15 жовтня 2022 року були включені до переліку, який затверджує Мінреінтеграції. Список цих громад можна подивитися тут.

2. Студенти, які виїхали з цих територій.

3. Діти до 23 років загиблих захисників України (про права сімей загиблих захисників йдеться у статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»). 

4. Люди, які отримали інвалідність внаслідок війни.

5. Діти до 23 років учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Ці норми поширюється на студентів, які:

–  були зараховані на контракт до 2021 року включно;

–  здобувають такий ступінь освіти вперше;

–  не заперечують проти переведення;

–  мають право на переведення і ці обставини настали після зарахування на контрактну форму навчання.

Переводять студентів на вакантні  чи вивільнені місця державного замовлення, невикористані бюджетні місця або за рахунок збільшення обсягу державного замовлення на підготовку фахівців.

Для переведення необхідно звернутися із заявою до керівника свого закладу освіти. 

До заяви долучити документи, які підтверджують право на переведення. 

Для переселенців та мешканців окупованих чи охоплених війною територій  – це витяг із реєстру територіальної громади про місце проживання на 24 лютого 2022 року або про зняття з нього. Якщо такого документа немає, потрібен документ про освіту з навчального закладу на території відповідних громад.

Для інших категорій студентів – посвідчення члена сім’ї загиблого захисника, посвідчення учасника бойових дій (його може замінити довідка про участь в обороні країни) або посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни. 

Детальнішу інформацію про документи можна знайти в постанові Уряду

Якщо студента внесуть до Єдиної державної електронної бази з питань освіти після 15 листопада, його зможуть перевести на місце держзамовлення у 2023 році.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини