Хто не встиг оновити дані: відповіді на найпоширеніші запитання від Генштабу

Хто не встиг оновити дані: відповіді на найпоширеніші запитання від Генштабу

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Що чекає тих, хто не встиг оновити дані, кому випишуть штрафи, який порядок оскарження їх у суді – на ці та низку інших запитань відповіла представниця Центрального юридичного управління Генерального штабу Збройних Сил України Ірина Гарбуз.

1. Хто має оновити дані?

Відповідно до змін, які були прийняті в травні 2024 року, всі військовозобов’язані, резервісти та призовники повинні оновити свої військово-облікові дані до 16 липня 2024 року. Зробити це можна через територіальні центри комплектування, центри надання адміністративних послуг або в застосунку Резерв+. Громадян, які не встигли оновити дані, можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

2. Чи автоматично виписують штрафи всім, хто не оновив дані?

Ні, автоматично штрафи не виписують. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф накладають протягом трьох місяців із дати виявлення правопорушення, але не більше як через рік після його вчинення.

3. Хто має право виписати штраф і скільки їх може бути?

Штраф за невчасне оновлення даних можуть виписати лише один раз за одне правопорушення. Уповноважена посадова особа ТЦК складає протоколи, збирає матеріали справи й подає їх на розгляд керівника ТЦК – він ухвалює рішення щодо притягнення особи до адміністративної відповідальності.

4. Як оскаржити штраф?

Громадянин, який не згоден зі штрафом, може оскаржити його в суді протягом 10 днів із дня винесення постанови про притягнення до відповідальності. Під час розгляду справи в суді за неоновлення військово-облікових даних людину не можуть притягнути до відповідальності ще раз.

5. Який розмір штрафу?

За перше адміністративне правопорушення передбачено штраф 17 тисяч гривень, за повторне протягом року – 25,5 тисячі.

6. Чи можуть накласти арешт на рахунки або майно за несплату штрафу?

Так, якщо штраф не буде сплачено, справу можуть передати до органів Державної виконавчої служби, які мають право накласти арешт на рахунки або майно боржника.

7. Чи можу я отримати штраф, якщо оновив дані, але не пройшов ВЛК?

Ні, оновлення даних не означає автоматичного направлення на військово-лікарську комісію. Для проходження ВЛК громадянам надсилатимуть окремі повістки.

8. Як військовозобов’язані, які перебувають за кордоном, можуть оновити свої дані?

Військовозобов’язані за кордоном можуть оновити дані через застосунок Резерв+ або звернутися до консульських установ.

9. Чи буде Укрпошта розсилати повістки?

Відповідно до змін у законодавстві, після 16 липня 2024 року передбачена можливість надсилати повістки Укрпоштою. Їх надсилатимуть за адресами, які вказані під час оновлення військово-облікових даних.

10. Що буде після 16 липня для тих, хто оновив дані, і для тих, хто цього не зробив?

Громадянам, які оновили військово-облікові дані до 16 липня, можуть прийти повістки на військово-лікарську комісію. До громадян, які не оновили дані, можуть застосувати штрафні санкції – тимчасове обмеження на користування транспортними засобами.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Які причини свідчать про неможливість оновити дані

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини