Ігроманам заборонять брати кредити

Ігроманам заборонять брати кредити

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт № 9422, який зокрема пропонує обмежити кредитування ігроманів. 

Йдеться про те, що перед укладенням договору кредитодавець має перевіряти, чи його позичальник не вписаний у Реєстр осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів або участь в азартних іграх. І якщо людина є в цьому реєстрі, їй не дадуть позику. 

Комісія з питань регулювання азартних ігор і лотерей радить законодавцям пом’якшити це обмеження, щоб не порушувати права громадян. Адже особа може брати позику на речі, що не пов’язані з азартними іграми. Пропонують, щоб заборона стосувалася  тільки тих, хто включений до реєстру за рішенням суду. 

Реєстр лудоманів (так називають людей, які мають непереборну пристрасть до азартних ігор) створений у 2021 році після того, як в Україні легалізували азартні ігри. На квітень 2023 року в ньому зареєстровано 739 осіб. 

Людину можуть внести в реєстр ігроманів у трьох випадках:

– вона сама подає заяву про самообмеження на термін від трьох до шести місяців;

– заяву про обмеження на термін до пів року подають родичі ігромана –  члени сім’ї першого ступеня споріднення: батьки, чоловік чи дружина, діти;

– обмеження наклав суд.

Читайте також: Рада дозволила реструктуризувати споживчі кредити для переселенців

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини