Кабмін підвищив виплати військовим, які отримали поранення під час служби

Кабмін підвищив виплати військовим, які отримали поранення під час служби

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

24 вересня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 1090, якою підвищив розмір грошових компенсацій для військовослужбовців Збройних сил України та їхніх родин у разі поранень чи загибелі поза бойовими діями. 

Відповідно до нових норм, у разі загибелі (смерті) військовослужбовця або визнання його безвісти зниклим, разова грошова допомога становитиме 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Прожитковий мінімум становить 3028 гривень, тож родина загиблого отримає 2 мільйони 271 тисячу гривень.  

Для військових, які були поранені, отримали контузію або захворювання під час служби, але не в зоні бойових дій, уряд встановив такі розміри виплат, залежно від групи інвалідності:

– за I групу інвалідності військовослужбовець отримає 400 прожиткових мінімумів (1 мільйон 211 тисяч гривень);

– за II групу — 300 прожиткових мінімумів (908 тисяч гривень);

– за III групу — 250 прожиткових мінімумів (757 тисяч гривень).

Для отримання компенсації заявник має подати заяву до Міністерства у справах ветеранів. Документи можна надіслати у паперовій формі або через електронні сервіси, такі як портал «Дія» або Єдиний державний реєстр ветеранів війни.

Варто наголосити: ці виплати стосуються лише випадків загибелі чи поранень, отриманих у період військової служби, але не в бойових діях. Раніше розмір компенсації в разі загибелі військового поза бойовими діями становив 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Якщо військовий загинув безпосередньо на фронті, компенсація для родини регулюється постановою № 168 від 28 лютого 2022 року і становить 15 мільйонів гривень, що розподіляється порівну між членами сім’ї загиблого.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Пенсія для родин зниклих безвісти: умови та порядок оформлення

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини