Коли потрібно повторно проходити ВЛК

Коли потрібно повторно проходити ВЛК

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

В Україні скасували статус «обмежено придатний». Громадяни, яких раніше визнали обмежено придатними, повинні пройти повторний медогляд до 4 лютого 2025-го. 

Про це розповів начальник медичної служби Тернопільського обласного ТЦК, лейтенант медичної служби Олег Фаріон.

Він зауважив, що рішення ВЛК має різний термін дії. В облікових цілях документ дійсний протягом п’яти років. Але в умовах особливого періоду – один рік. Військовозобов’язані, які скористалися правом на відстрочку й мають висновки медичного огляду на п’ять років, повторно проходити його не зобов’язані. Та якщо людина сама хоче пройти повторний медогляд, зокрема у зв’язку зі змінами у стані здоров’я, це можна зробити позачергово.

Під час воєнного стану військовозобов’язаний повинен пройти медичне обстеження у терапевта, хірурга, отоларинголога, офтальмолога, невропатолога та психіатра. Для осіб від 40 років обов’язковою є електрокардіограма.

Основними документами, що регулюють військово-лікарську експертизу, є Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» та Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України, затверджене наказом міністра оборони України від 14 серпня 2008 року №402 зі змінами.

Олег Фаріон пояснив, що в разі незгоди з рішенням ВЛК, існує процедура оскарження. 

«Придатність до військової служби – це такий стан здоров’я та фізичного розвитку, що дозволяє виконувати обов’язки військової служби. Тому поняття «придатний» не означає «здоровий». Висновки військово-лікарської комісії можна оскаржити протягом 60 днів. Постанови районної, міської ВЛК оскаржують в обласному ТЦК. А постанови обласної ВЛК – у штатній комісії регіону», – зазначив він.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Військовий облік без ВЛК: які зміни запровадив Кабмін

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона  +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини