«Маємо показати світові масштаб російських злочинів. І довести, що це системна робота з винищення українців» – адвокат Олександр Данилов

«Маємо показати світові масштаб російських злочинів. І довести, що це системна робота з винищення українців» – адвокат Олександр Данилов

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Що таке воєнні злочини, навіщо їх документувати і як це робити правильно, розповів Олександр Данилов, адвокат громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я», представник Української Гельсінської спілки з прав людини. Він взяв участь у 19-му Мандрівному фестивалі документального кіно Docudays UA на Херсонщині.

Російські військові вбивають людей і крадуть речі

Російські військові та інші силовики чинять злочини на території України. Найбільш розповсюдженими є вбивства людей – умисне або внаслідок обстрілів, поранення, насильницькі зникнення, незаконне позбавлення волі на певний час, знищення, пошкодження та викрадення майна. Росіяни постійно і системно крадуть машини, човни, побутову техніку. 

Російські військові застосували касетні боєприпаси та зброю невибіркової дії, яка працює не по конкретному об’єкту, а по площі. Розстрілювали цивільні об’єкти. Нападали на гуманітарні конвої, проводили операції під чужим прапором – окупанти одягали форму військових Збройних сил України й завдавали ударів. 

Це перевірена інформація. Але вона не повна

Маємо певну статистику про воєнні злочини на Херсонщині. 

З 24 лютого до 20 грудня задокументовано понад 2 тисячі пошкоджених будинків, 113 закладів освіти, 56 об’єктів інфраструктури життєзабезпечення. Ці цифри включають і знищені повністю об’єкти, й пошкоджені.    

Це виключно та інформація, яку зібрала Українська Гельсінська спілка з прав людини. Кількість реальних злочинів у рази більша. В пошкодженому будинку може бути 5, 10, 15 зруйнованих помешкань. Тому кількість втраченого житла збільшуватиметься. 

Можна звернути увагу на категорію «транспортні засоби». Їх до 300. З них відсотків 80 – викрадені. Крадіжки на окупованих територіях мають масовий характер. 

Ми зафіксували 280 випадків загибелі людей, яких вдалося ідентифікувати. Проте по багатьох селах не маємо інформації. Так само як і по окупованій території. На захопленій частині Херсонщини продовжують незаконно затримувати людей, є факти зникнення. З області окупанти вивезли велику кількість дітей на інші окуповані території та в Росію.  

Поміж наших статистичних даних є інформація про 5 випадків зґвалтування. Правоохоронці мають значну більшу статистику щодо жертв насилля. На мою думку, в цьому питанні маємо найбільшу невідповідність між цифрами нашого дослідження й реаліями.  

УГС зафіксувала 273 порушення прав людини. Це загальна категорія злочинів, під яку потрапляють і випадки катування, і незаконного затримання, й нетривалого позбавлення волі. Багато людей, яких окупанти затримали на добу-дві, не зверталися ні до поліції, ні до правозахисників. Тому випадків незаконних затримань теж у рази більше. Ще раз наголошую: це зібрана, опрацьована, ідентифікована інформація. Але вона не повна. 

Виконавці злочинів мають бути покарані

Ми ставимо за мету притягнути злочинців до відповідальності. В ідеалі – щоб на лаву підсудних сіло не лише військово-політичне керівництво Росії, а й безпосередні виконавці злочинів в Україні. 

Наше завдання показати світу масштаб цих злочинів. І довести, що вони мають не точковий характер. Це не випадковий проступок одного військового, а масова, цілеспрямована акція з убивства, пограбування, викрадення людей і майна, знущання, катування,  зґвалтування. Це системна робота російських військових з винищення України й українців. 

Далі важливо отримати відшкодування моральних та матеріальних збитків, компенсації на відбудову зруйнованого майна. 

Сфотографуйте, запишіть, запам’ятайте 

Людина самостійно може зафіксувати воєнний злочин. Найбільш дієво робити фото- та відеофіксацію. Але зважати на те, щоб це було безпечно.  

Пошкоджене майно, понівечені будинки знімають на звичайний телефон. Треба зробити загальний план – фото здалеку, де видно ваш будинок і будинок поруч. Це дозволить ідентифікувати ваш дім. Сфотографувати, якщо є табличка з назвою вулиці чи інші знаки, які допоможуть побачити адресу. Треба детально показати пошкодження – внутрішні, зовнішні. Окремо – вікна, двері. 

Громадянин може записати інформацію про викрадення людини. Робити фото та відео в цьому випадку ризиковано. Але можна занотувати: коли це сталося, кого викрали, якщо знаємо цю особу, скільки там було людей, чи був хтось у масці. Треба запам’ятати машину, якою приїхали викрадачі,  – колір, марка, рік випуску. Можливо, в цей час хтось інший проходив повз і теж бачив злочин.  

Інформацію треба зберігати в безпечному місці. Найкраще передати надійним людям на підконтрольну територію чи за кордон, які зможуть безпечно переслати ці дані правоохоронцям. Можна усно проговорити людині, яка їде й має шанс вибратися з окупації.

Був випадок, коли людина зафіксувала пошкодження майна на окупованій території. Під час виїзду в неї забрали телефон. Тому інформацію краще передавати, а в себе видалити – щоб не наражатися на небезпеку й не втратити ці дані. 

Розповідайте свої історії. Це може допомогти іншим 

Випадки пошкодженого майна фіксують через застосунок «Дія». Також варто звернутися до правоохоронних органів особисто або онлайн з вимогою відкрити кримінальне провадження. Органи місцевого самоврядування чи військово-цивільних адміністрацій мають провести обстеження і скласти акт про пошкодження житла, щоб у перспективі власники отримали відшкодування. 

Будь-яка інформація може бути важливою. Люди, які були незаконно позбавлені волі на нетривалий час, могли перетинатися й мати інформацію про полонених, які перебувають там довго. Вони можуть розповісти, в якому стані бранці, де їх тримають. Можливо, згадати інформацію про позивні, імена, посади росіян, причетних до злочинів. 

Не втрачайте надію, не опускайте рук, звертайтеся до правоохоронців. Зробіть це, зафіксуйте. Запустіть механізм. Дозвольте державі й волонтерським організаціям допомогти вам. Розповідайте свої історії. Це важливо для вас, це може допомогти іншим. Ви можете стати тим пазликом, з яких складеться відповідальність конкретного військового росіянина. Це важливо для притягнення їх до відповідальності. Знайдіть час, наважтеся, навіть якщо це непросто.  

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини