На що мають право українці за кордоном

На що мають право українці за кордоном

Іван БагрянийІван Багряний
Іван Багряний

Через війну багато українців були вимушені покинути свою оселю і виїхати за кордон. Чи можуть вони надалі отримувати державні виплати, пенсію, продовжувати працювати як ФОП або бути власником сільськогосподарської ділянки? Які права зберігаються?

Кожен громадянин України, який отримав тимчасовий захист або дозвіл на проживання в іншій країні може користуватись практично всіма правами українського законодавства.

Зокрема, за українцями зберігаються:

  1. Громадянство України незалежно від місця проживання чи перебування особи, а також право на повернення в Україну.
  1. Право власності на майно та інші матеріальні цінності, що залишаються на території України (нерухомість, транспортні засоби, цінні папери тощо).
  1. Право продовжувати діяльність як ФОП.

Громадянин України має право на продовження підприємницької діяльності в іноземній країні й надавати віддалено послуги для українських партнерів, як юридичних, так і фізичних. Проте в цьому випадку слід брати до уваги й законодавство країни перебування, яке може передбачати додаткові вимоги до підприємців

  1. Право на дистанційну працю із-за кордону

Для працівників приватного сектору законодавством України не встановлено обмежень та заборон щодо дистанційної роботи із-за кордону. Щоправда, робота та трудові відносини мають бути погоджені з роботодавцем. Заборона працювати за межами України накладається лише на державних службовців та працівників державних органів, і прописано в Постанові Кабінету Міністрів України від 12.04.2022 № 440. При порушенні постанови на держслужбовців застосовується дисциплінарне стягнення, у тому числі звільнення.

  1. Право на державну допомогу у зв’язку з непрацездатністю

У випадку тимчасової непрацездатності, пов’язаної з:

  • захворюванням або травмами загального характеру;
  • доглядом за хворою дитиною;
  • вагітністю та пологами;
  • ортопедичним протезуванням.

Українці за кордоном можуть дистанційно оформлювати електронні лікарняні. У таких ситуаціях необхідно зв’язатися зі своїм сімейним лікарем та направити йому закордонний медичний документ (довідку чи виписку), в якому буде вказаний діагноз/статус пацієнта з перекладом українською мовою. У випадку з вагітністю достатньо звернення до лікаря, який вів вагітність, або іншого фахівця, який має доступ до української медичної бази. Він має перевірити медичні записи та створити медичний висновок, на підставі якого автоматично формується е-лікарняний. Такий документ та заява-розрахунок, надані роботодавцем до фонду соціального страхування, дозволяють здійснити виплату у зв’язку з непрацездатністю.

  1. Право на пенсію

Виїзд за кордон не є підставою для припинення виплати пенсії. Вона має і надалі нараховуватись та виплачуватись в повному обсязі. Виплати припиняються в тому випадку, якщо громадяни, які отримували пенсійні виплати із доставленням додому або через АТ «Укрпошта» не зверталися за отриманням коштів протягом 6 місяців поспіль.

Неотриману пенсію (не більше як за 3 роки) можна буде отримати лише після звернення до пенсійного органу.

  1. Право на соціальну допомогу

У більшості випадків тимчасовий виїзд за кордон не є перешкодою для отримання соціальної допомоги, у т.ч. державної допомоги при народженні дитини. Однак треба розуміти, що допомога на проживання внутрішньо переміщених осіб, наприклад, виплачується лише особам, які проживають на території Україні. Крім того, у разі перебування за кордоном понад 30 календарних днів будуть припиняти виплату допомоги по безробіттю у період воєнного стану.

P.S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами:  + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber) щодня з понеділка по  п’ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: [email protected] 

ВПО з Херсонської області у м. Вінниця, ви маєте можливість звернутися за безкоштовною  правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber, Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини