Обов’язкова фізична ідентифікація та розширення підстав для припинення виплати пенсії

Обов’язкова фізична ідентифікація та розширення підстав для припинення виплати пенсії

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

25 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9453, який врегульовує питання про обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення. 

Цей закон вносить низку змін. Зокрема розширює підстави для припинення пенсії та запроваджує обов’язкову фізичну ідентифікацію для пенсіонерів, які живуть за кордоном.

На яких підставах припиняють виплату пенсії:

  • Заява: пенсіонер може самостійно припинити виплату пенсії, якщо тимчасово проживає за кордоном.
  • Смерть, безвісне зникнення або оголошення померлим: виплату пенсії припиняють у випадку смерті пенсіонера, визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим.
  • Статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин: виплату пенсії припиняють, якщо пенсіонеру надано статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, відповідно до Закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».
  • Непроходження фізичної ідентифікації: виплату пенсії можуть припинити, якщо пенсіонер не пройде фізичну ідентифікацію у випадках, передбачених законодавством.

Фізична ідентифікація пенсіонерів за кордоном:

Закон запроваджує поняття «фізична ідентифікація». Так називається процедура встановлення ідентифікаційних даних особи за допомогою  паперових або електронних документів. Ця процедура забезпечує однозначне встановлення особи. Фізичну ідентифікацію проводять органи Пенсійного фонду, якщо людина не пройшла її в банку, де отримує виплати.

Пенсіонери, які тимчасово живуть за кордоном, мають проходити фізичну ідентифікацію до 31 грудня кожного року. Пенсію їм нараховують на рахунки, відкриті в банках, що розташовані в Україні. Порядок виплати пенсій на час проживання за кордоном встановить Кабмін.

До фізичної ідентифікації прирівнюється:

  • Авторизація в особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою Дія.Підпис (Дія ID).
  • Ідентифікація особи за допомогою відеоконференцзв’язку. Під час сеансу людина має пред’явити документи, що посвідчують особу.
  • Посвідчення факту, що особа є живою. Одержувач, який тимчасово мешкає за кордоном, має звернутися в дипломатичну установу України в тій країні.   

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Перерахують виплати працюючим пенсіонерам

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

175

Подiлитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини