Переселенці пенсійного віку: кому продовжать виплати

Переселенці пенсійного віку: кому продовжать виплати

Срібна ОльгаСрібна Ольга
Срібна Ольга

З минулого року допомога на проживання для внутрішньо переміщених осіб стала строковою – виплати обмежуються шістьма місяцями. 

З 1 березня уряд переглянув категорії осіб, які матимуть право отримувати гроші від держави. До таких переселенців належать і літні люди.

Чи всі українці, які досягли пенсійного віку, мають право на продовження переселенської допомоги, пояснили фахівці «Юридичного порадника для ВПО». 

Людина отримує пенсію за віком

Виплату продовжать ще на шість місяців автоматично, якщо розмір пенсії не перевищує 9444 гривень на місяць. Ця норма прописана в абзаці 2 пункту 13-1 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. 

Важливо, що до уваги не беруть – ні склад сімʼї, ні доходи інших членів родини, ні період переїзду. Якщо на 1 лютого 2024 року людина отримувала допомогу на проживання ВПО та пенсію за віком до 9444 гривень – виплати продовжать.

Людина не має пенсії, але отримує соціальну допомогу

Так буває, коли не вистачає років страхового стажу. Тоді пенсію людині не призначають, але держава платить їй допомогу особі, яка не має права на пенсію.

Для продовження виплат ВПО треба особисто звернутися до центру надання адміністративних послуг  чи органу соціального захисту, подати заяву.

У цьому випадку враховують середньомісячний сукупний дохід сім’ї. Він не має перевищувати 9444 гривень на місяць на одного. Жодні інші критерії не мають значення.

Людина не отримує ні пенсії, ні соціальної допомоги

У такому випадку діють ті самі норми: для продовження виплат треба звернутися до ЦНАПу  чи органу соціального захисту, подати заяву.

Середньомісячний сукупний дохід родини на одного не має перевищувати 9444 гривень. Інші критерії не враховують.

Тож усі люди, які досягли пенсійного віку, мають право на продовження допомоги на ще один шестимісячний період. За умови, що розмір пенсії чи доходу на особу в сім’ї не перевищує 9444 гривень.

Важливо! Йдеться про продовження тільки виплат пенсіонеру. Члени сім’ї можуть претендувати на це на загальних підставах.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Уряд планує розширити перелік отримувачів виплат для переселенців

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини