Платіжки за комуналку у зруйнованому житлі: як бути, якщо вони досі приходять?

Платіжки за комуналку у зруйнованому житлі: як бути, якщо вони досі приходять?

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Через російські обстріли сотні тисяч українців втратили житло. «Економічна правда» повідомляє, що у жовтні 2022 року зафіксовано понад 142 тисячі пошкоджених чи зруйнованих житлових приміщень. Проте рахунки за комунальні послуги можуть надходити й після руйнування оселі. 

З такою ситуацією стикнулись мешканки Зеленодольська на Дніпропетровщині та Білогорівки на Луганщині. Жінки звернулись за допомогою до Правозахисної групи «СІЧ», яка входить до Української Гельсінської спілки з прав людини.

Мешканка Зеленодольська Галина втратила житло у березні 2022 року. Того вечора прямо у квартиру влучив снаряд, який російські війська випустили з «Граду». Будівля затрусилась, з вікон посипалось скло, двері повилітали, а балкон розтрощився. Жінка і її матір врятувались дивом: Галина на пів хвилини вийшла з кімнати, потім — почула свист.

Поліція й рятувальники зафіксували пошкодження, а місцева влада склала акт про руйнування житла. Повідомила Галина й комунальників про те, що вони виїжджають, бо квартира зруйнована. За пів року жінка дізналась, що їм продовжують нараховувати квартплату. У комунальному підприємстві повідомили, що можуть скасувати лише плату за вивезення сміття: за утримання квартири та прибудинкових територій жінка, начебто,  мала сплачувати надалі. Для трикімнатної квартири це 79 гривень на місяць. 

Галина звернулась до Правозахисної групи «СІЧ». Юрист Ілля Шиян зазначає: якщо є докази руйнування, власники житла не мають вносити квартплату. Коли Галина повідомила комунальникам про руйнування оселі, нарахування мали б припинити, як це було з оплатою за газ і світло у випадку жінки. Але платіжки продовжували приходити й до жовтня Галина їх сумлінно сплачувала. Зараз жінка сподівається, що згодом буде перерахунок.


Фото ілюстраційне. Джерело: ukrinform.ua

Схожа історія була й на Луганщині: мешканці селища Білогорівка нарахували кілька тисяч гривень за комунальні послуги у зруйнованій оселі. Віталія Серебрянська, юристка Правозахисної групи «СІЧ», допомагала жінці вирішити цю проблему. Разом з клієнткою вони надіслали заяви електронною поштою надавачам послуг і через два місяці отримали рішення: борги списали.

Юристи пояснюють, що війна — це форс-мажорна ситуація, коли споживач, незалежно від бажання, не може виконати зобов’язання щодо оплати послуг. Призупинення платежів має відбуватись автоматично, але так трапляється не завжди. Тому споживач має самостійно повідомити відповідні служби у випадку руйнування житла про це. 

Раніше про те, як регулюється питання оплати житлово-комунальних послуг у правовому полі розповідали юристи Громадської приймальні УГСПЛ м. Суми у матеріалі «Чи потрібно платити комунальні за зруйноване чи частково зруйноване житло? Аналіз від юристів УГСПЛ»

Законодавство дає чіткі правові гарантії захисту прав споживачів комунальних послуг на період дії воєнного стану. Жодних штрафів, а тим паче припинення постачання житлово-комунальних послуг за несвоєчасне внесення чи неповну оплату комунальних не може бути. 

Якщо ви стикнулись з порушенням ваших прав, повідомляти про них та звертатися за юридичною допомогою можна на адреси громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини.

Громадські приймальні УГСПЛ, що допомагають постраждалим від війни, працюють за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Джерело УГСПЛ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини