«Вбивали, викрадали, заселялися в будинки місцевих». Розповідаємо про злочини, які чинили окупанти на Херсонщині протягом восьми місяців війни

«Вбивали, викрадали, заселялися в будинки місцевих». Розповідаємо про злочини, які чинили окупанти на Херсонщині протягом восьми місяців війни

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

11 листопада Збройні сили України звільнили Херсон. У центрі міста підняли синьо-жовтий прапор. Люди зустрічали українських військових із національною символікою, обіймами та сльозами радості.

У звільненому Херсоні почала відкриватися правда про злочини рашистів. Правоохоронці знайшли катівню з предметами, які вказують на ознаки знущань. В області виявили 11 місць, де військові рф утримували громадян. Виявили тіла 63 закатованих людей.

Окупанти діяли цинічно, жорстоко. Протягом кількох місяців вони блокували ввезення гуманітарної допомоги та ліків до Херсона. Руйнували житло, об’єкти інфраструктури. Українців викрадали, брали в полон, убивали. Системно грабували людей і бізнес. Вивозили культурні цінності. За ці злочини вони мають понести покарання. 

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» записують свідчення очевидців і документують факти геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини росіян. УГСПЛ оприлюднила підсумок 243 днів війни – про події, що відбулися в Херсоні та області з 24 лютого по 24 жовтня 2022 року. Експерти наголошують, ця інформація не є вичерпною, звіт спирається лише на зібрані ними дані. 

Розстріляли колонку автівок, у яких люди їхали на роботу

Загалом на Херсонщині від дій окупантів постраждали 1328 осіб. Унаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 240 мешканців області, поранено 315 людей, 507  – були викрадені.

7 жовтня російські військові поцілили ракетою по рейсовому автобусу Микільське – Херсон у селі Дар’ївка Херсонського району. Там у черзі на понтонну переправу на лівий берег Інгульця стояла колона цивільних автомобілів. ЗМІ з’ясували, що це сталося о 8 ранку, люди їхали на роботу. Вони бачили, як літак на розвороті випустив снаряди. Загинуло п’ятеро людей, ще п’ятеро були поранені. Згоріли автобус та вантажівка.  

У Херсоні російські окупанти вбили музиканта та диригента Юрія Керпатенка  

«Сьогодні стало відомо, що диригента Херсонської філармонії розстріляли окупанти. Він відмовився з ними співпрацювати. Вони сказали: ми до тебе ще прийдемо», – написала херсонська журналістка Олена Ваніна. 

Згодом з’ясувалися деталі цієї трагедії. Окупаційна адміністрація хотіла влаштувати концерт до Міжнародного дня музики 1 жовтня в Херсонській філармонії, щоби показати, як добре живеться людям у Херсоні. Юрій Керпатенко відмовився брати участь у заході. Його розстріляли вдома автоматною чергою через зачинені двері, які він не відчинив.

7 жовтня в Скадовську проросійська поліція викрала з подвір’я  56-річну медсестру Тетяну Мудренко та її цивільного чоловіка – 60-річного Анатолія Орєхова. Перед тим обшукали їхній дім і забрали автомобіль. 15 жовтня Тетяну знайшли повішеною перед будинком суду. Зі слів сусідів, її вбили через проукраїнську позицію. 

Видання ВВС-Україна цитує слова Тетяниної сестри-близнючки Наталії Чорної:

“Мені передзвонила одна жінка та сказала: «Ти повинна знати, як її вбили. Їй залили щось у рот і повісили»”. Що Тетяну стратили у відділку поліції, Наталі підтвердив ще один чоловік, чий родич працював у поліції», пише видання.

Полонених примушували працювати на окупантів

Поширеними випадками порушення прав людини на Херсонщині є факти незаконного позбавлення волі – їх зафіксовано 146. Полонених українських військовослужбовців та в’язнів виправних установ примушували працювати на росіян.

Задокументовано факти зґвалтування щонайменше п’яти людей. Такі випадки фіксувати складно, наголошують експерти. Ця інформація потребує ретельної перевірки. А людям про сексуальне насильство говорити важко. У рази збільшилася кількість фактів заселення російських військових та їхніх сімей у будинки та квартири місцевих мешканців. Раніше окупанти займали переважно приміщення, з яких виїхали господарі, а в жовтні масовано фіксувалися факти примусового виселення власників житла або підселення російських військових до них.

Викрадали атовців, журналістів, фермерів, учителів

За словами юриста громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я», адвоката Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Данилова, документаторам здебільшого вдавалося дізнатися про долю викрадених людей. 

Цей злочин був масованим, поширеним від найменших селищ до міста Херсона. Задокументовано факти насильницького зникнення щонайменше 507 осіб. Здебільшого це колишні учасники АТО, співробітники правоохоронних органів, учасники та організатори проукраїнських мітингів, журналісти, керівники органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, фермери, вчителі. До більшості з них  окупанти застосовували психологічне та фізичне насилля. Зафіксовано 31 випадок катування.

29 вересня російські військові в Херсоні викрали команду волонтерів. А 30 вересня в селі Олександрівка Скадовського району викрали директорку ліцею.  

«Мою маму, директорку Олександрівського ліцею Любов Сімчук, забрали й вивезли в невідомому напрямку. Тата дуже побили, де він  – нам невідомо», – повідомила донька. 

1 жовтня в Каховці окупанти викрали подружжя Владислава та Ганну Сибірських за відмову проголосувати на так званому «референдумі». 

«Їх забрали з власного дому в присутності жінок, які носили урни для голосування та списки», – розповіли свідки.  

У Каховці 18 жовтня російські військові викрали з домівок двох медичних працівників Каховської центральної міської лікарні.

Херсонщину обстрілювали більше тисячі разів

По Херсонщині росіяни гатили з артилерії більше як тисячу разів. Унаслідок артобстрілів та бойових дій пошкоджено 2786 об’єктів – тисячі житлових будинків, сотні закладів освіти, десятки лікарень та історичних пам’ятників.

1 жовтня в Новій Каховці російські ракети влучили в багатоквартирні будинки 5 та 7 по вулиці Французькій. Пізніше по вулиці Героїв України, 77 – вибухом пошкоджено житловий будинок та дві автівки. 20 жовтня ракета поцілила в багатоквартирний дім на Стрітенській, 11-А в Херсоні.

Основні бойові дії, а відповідно – найбільше зруйнованого майна, вбитих та поранених  зафіксовано в Бериславському районі Херсонської області.

Міжнародний вимір злочинів

Експерти зафіксували багато фактів діянь російських окупантів, які за попередньою оцінкою можна назвати міжнародними злочинами. Серед таких – пошкодження та знищення історичних пам’ятників, лікарень, релігійних споруд, закладів освіти, науки, мистецтва. Напади на цивільні об’єкти, знищення та присвоєна майна, умисні вбивства, насильницьке зникнення, загибель та поранення людей від обстрілів, катування, мінування територій протипіхотними, протитанковими мінами та мінами-пастками, дистанційне мінування. Незаконне позбавлення свободи. Розграбування захоплених населених пунктів.

Ці дані потребують уточнення, наголошують в Українській Гельсінській спілці з прав людини. Остаточну кваліфікацію має надати суд.

Масштаб злочинів російських окупантів у Херсонській області жахає:

240 людей загинуло; 

507 осіб зникли безвісти;

278 разів окупанти розграбовували захоплені населені пункти;

37 разів російські військові використовували українців як щит;

36 вибухових пристроїв спрацювали на території області;

31 людину катували;

10 разів обстріли росіян заподіяли значної шкоди екології;

5 людей зґвалтували;

2 рази росіяни використовували знаки розрізнення української армії.

Глобальна ініціатива «Розірвати коло безкарності за воєнні злочини росії», що має стислу назву «Трибунал для Путіна», створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких вбачаються ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, що стали об’єктами нападу. Ініціатива проводить активну роботу на міжнародному рівні, щоби використати чинні механізми в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для зупинення цих порушень та покарання винуватців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини