Про ситуацію в окупованій Херсонщині говорили на Раді Безпеки ООН

Про ситуацію в окупованій Херсонщині говорили на Раді Безпеки ООН

Іван БагрянийІван Багряний
Іван Багряний

Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд нагадала присутнім на засіданні Ради Безпеки ООН 7 вересня, що російська окупаційна влада примусово депортує жителів окупованих територій, і це – серйозне порушення Четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення, яке є воєнним злочином.

За даними з різних джерел російська окупаційна влада вже затримала, допитала та примусово депортувала від 900 тис. до 1,6 млн громадян України. Їх забирали з власних будинків, укриттів, на блокпостах, або просто зупинили на вулиці. Всі вони піддавались, так званій “фільтрації” на нелояльність до російської влади. Згоди в людей не питали, якщо перевірку не пройдено, забирали засоби зв’язку, документи, залякували та відвозили по дальнім районам росії.

Крім того, відбувається вилучення українських паспортів, створення списків українців на окупованій території, нав’язування російської навчальної програми в школах і отримання російських паспортів.

На думку Лінди Томас-Грінфілд, це все є підґрунтям анексії окупованих територій України та провести так звані “референдуми” у Херсонській та Запорізькій областях. Силою змінити настрої жителів, створити фальшиву подобу законності та громадської підтримки.

“Звичайно, ми ніколи не визнаємо жодних спроб Росії силою змінити кордони України. Ми повинні притягнути до відповідальності винних у цих злочинах. Ми повинні відповісти як міжнародна спільнота – міжнародна спільнота, яка все ще поважає Статут ООН” – заявила Лінда Томас-Грінфілд.

Також спікерка зауважила, що примусове переміщення, депортація, викрадення, фільтраційні табори це не повний список всіх воєнних злочинів які відбуваються на окупованих рф територіях України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини