Строк взяття  жінок на військовий облік вікладено на рік

Строк взяття жінок на військовий облік вікладено на рік

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар
Джавеліна Байрактар

Обов’язкова постановка на військовий облік жінок певних спеціальностей відкладається на рік до 1 жовтня 2023 року. Про це повідомила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр. Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон немає.

Проєкт Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» наразі доопрацьовується в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради. 

Зокрема, ще раніше Міністерство оборони України направило до Комітету пропозиції, що військовий облік жінок має бути виключно добровільним.

Але законотворчий процес є тривалим, тому Міноборони паралельно підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року. Міністр оборони Олексій Резніков підписав його 6 вересня.

Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати та внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання. Адже, як нагадала Ганна Маляр, норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

“Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік – до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним. Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки й зради. Ніяких обмежень для жінок не існує.Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде”,- зазначила заступниця міністра.

Крім того, як заявили у Генеральному Штабі, на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини