Проходження медико-соціальної експертизи: нові правила й документи

Проходження медико-соціальної експертизи: нові правила й документи

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

Уряд визначив перелік документів, які має подати пацієнт для проходження медико-соціальної експертизи, яка встановлює або переглядає інвалідність. 

До медико-соціальної експертної комісії необхідно подати:

  • Направлення на МСЕК. Його видає лікар або лікарсько-консультативна комісія.
  • Медичні документи про захворювання чи стан, що зумовлює звернення до МСЕК. До них належать виписки з медичної картки, результати лабораторних та інших досліджень, які підтверджують діагноз, стан і ступінь важкості.
  • План медичної, професійної й індивідуальної реабілітації, розроблений лікарсько-консультативною комісією.
  • Документи, що підтверджують причинний зв’язок інвалідності з певним захворюванням, травмою чи вродженою вадою.
  • Документи, що підтверджують безперервну тимчасову непрацездатність протягом чотирьох місяців.

Зміни для військовослужбовців

Окремі зміни стосуються проходження МСЕК військовослужбовцями та колишніми захисниками. Для них причинний зв’язок інвалідності та ступінь втрати працездатності встановлюватимуть на підставі:

  • Постанови військово-лікарської комісії, оформленої довідкою ВЛК, свідоцтвом про хворобу або протоколом засідання штатної ВЛК.
  • Ступінь втрати працездатності військовослужбовця визначатиме комісія після закінчення лікування. На основі даних про втрату здоров’я буде розроблена програма медичної, професійної та соціальної реабілітації.

Проходження медико-соціальної експертизи не залежить від місця проживання. Отримати направлення на МСЕК можна екстериторіально – для цього треба звернутися до закладу охорони здоров’я за місцем лікування або до сімейного лікаря.

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Коли запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини