Зміни у використанні сертифіката єВідновлення

Зміни у використанні сертифіката єВідновлення

Джавеліна БайрактарДжавеліна Байрактар

15 квітня 2024 року набрав чинності Закон України № 3588-IX. Він змінює правила використання житлових сертифікатів, які видають власникам втраченого внаслідок війни житла.

Основні нововведення:

  • Розширене визначення об’єкта нерухомості: тепер до нього належать не лише квартири, житлові приміщення, садові, дачні та будинки садибного типу, але й земельні ділянки, на яких розташовані ці об’єкти.
  • Можливість купити землю під забудову: житловий сертифікат можна використовувати для купівлі житла, а також ділянки для зведення будинку.
  • Заборона відчуження: земельну ділянку, придбану з використанням житлового сертифіката, не можна продавати протягом п’яти років. Така ж заборона діє на відчуження житла, купленого за компенсацію від держави.
  • Придбання житла з доплатою: якщо вартість нерухомості перевищує суму житлового сертифіката, різницю можна доплатити з кредитних коштів. Заборона на відчуження не перешкоджає іпотеці.
  • Важливі застереження: 
    • Отримувач компенсації не має права вдруге передавати в іпотеку об’єкт, придбаний з використанням житлового сертифіката, або ділянку, на якій він розташований.
    • У разі стягнення на житло або земельну ділянку до закінчення 5-річного строку, нотаріус достроково знімає заборону відчуження і реєструє припинення іпотеки.

Також, уряд оновив правила розрахунку компенсації за знищені війною квартири та будинки. Оновлення стосуються розрахункових коефіцієнтів і граничної площі, на яку дають компенсацію.

Що змінилося:

▪︎ встановлено коефіцієнт для квартир, розташованих в об’єктах культурної спадщини (об’єктах архітектури) – 1,22; 

▪︎ зменшено коефіцієнт (та відповідно розмір компенсації) для квартир у будинках, зведених у 1800 – 1917 роках: з 1,22 до 0,9; 

▪︎ збільшено коефіцієнт (та відповідно розмір компенсації) для квартир у будинках, споруджених у період з 1918-го до 1990 року: з 0,69 до 1. 

Розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомості Комісія розраховує за окремими формулами для квартир та будинків. 

Що впливатиме на розмір компенсації:

▪︎ для квартир – регіон розташування, кількість кімнат, рік забудови, площа; 

▪︎ для будинків – регіон розташування та площа. 

Уряд встановив граничну площу, за яку дають компенсацію: 

– для квартир: не більше 150 квадратних метрів; 

– для приватних будинків – не більше як 200 «квадратів». 

За квадратні метри, які перевищили максимальну площу, можлива компенсація з репарацій або інших джерел, якщо це буде передбачено нормативно-правовими актами в майбутньому. 

Підписуйтесь на наші сторінки у соціальних мережах:

Facebook та Телеграм канал – Безоплатні юристи Херсон

Читайте також: Важливо знати: компенсація за програмою єВідновлення

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Telegram, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: [email protected]  або чат-бот на сайті.

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 (095) 805 72 99.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Схожi новини